Budai Péter

Olympus fényképezőgépek a Photokina kiállításon

A kölni Photokina 2004. szakkiállítás egyik legjobban várt beharangozása az Olympus legújabb, belépő szintű digitális tükörreflexes vázának megjelenése volt. A formabontó váz az E-300 nevet kapta, de rajta kívül további új modellek és kiegészítők bejelentésével is szolgált a japán cég.

Mindjárt a legkisebb kategóriában a zsebben hordható ultrakompaktok között üdvözölhetjük a legújabb Olympust, az AZ-2-t. Nem titok, hogy viszonylag új sorozatról van szó, melynek első képviselője az AZ-1 volt, valamikor idén tavasszal. Az új modell 4 megapixeles CCD-t és hasonló zoomtartományú, 2,8x-os optikai zoomátfogású objektívet kapott, mely a rendkívül vékony gépváz belsejében mozog, így megtartva annak 2 cm-es vastagságát. Méretben amúgy maradtak az előd tulajdonságai, az új jövevény 2 milliméterrel vékonyabb és kissé alacsonyabb, viszont több mint fél centivel szélesebb annál. Tömege maradt 160 grammnyi, így az AZ-2 még ingzsebünket sem húzza számottevően.


Klikk ide! Klikk ide!
Olympust AZ-2 - klikk a képekre a nagyobb változathoz

Fejlődött a mozgóképrögzítés, abból a szempontból, hogy 320x240 nagyságú videóink 15 fps helyett immár 30 fps sebességűek is lehetnek. Az érzékenység ISO 50-400 között állítható, tehát mindkét irányban kissé bővült a beállítási lehetőség, ezzel együtt a záridőértékek is némileg kiterjedtebbek. Ugyanúgy több mint egy tucat témamód áll rendelkezésünkre e gép esetén is és maradt a méretéhez képest hatalmasnak mondható 2,5", 210 ezer képpontos LCD kijelző is. A gép elődjéhez hasonlóan xD kártyát használ; egy 16 MB-osat kapunk hozzá, saját akkumulátorral és töltővel együtt.

A gép 400 dollár körüli áron vásárolható meg októbertől. Európai forgalmazását novemberben kezdik meg.



A kompakt gépeket keresőknek ajánlott az Olympus C-470, mely az előd C-370-hez, és a cég évek óta folytatott hagyományához képest sokkal kerekebb formákat kapott. A "szélcsatornában tesztelt" külső mellett 4 megapixeles képérzékelőt és 3x-os optikai zoomátfogást tudhat magáénak. Javítottak az érzékenységen, mely belső térben ISO 500 is lehet. Ezt az érzékenységet az Indoor mód használatával érhetjük el. A további témamódok közül még hét áll rendelkezésünkre.

Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Olympus C-470 - klikk a képekre a nagyobb változáshoz

A hátsó LCD kijelző nagyobbra, 1,8" méretűre és 134 ezer képpontosra cserélték, az előd 12 MB belső memóriáját pedig ez esetben elfelejthetjük. Helyette 16 MB-os xD kártya jár a géphez, melyet természetesen nagyobb kapacitású kártyával is kiválthatunk. Újdonságként a csomag része egy saját akkumulátor és töltő is. A gép egyszerű működésével jó belépő lehet a digitális fényképezés világába, melyre 300 dolláros ára is utal. A boltokba október folyamán kerül, az USA-ban pedig D-590 néven lesz kapható.



Az Olympus régóta várt terméke egy elérhető árú DSLR gép a tavaly megjelent Olympus E-1 nyomdokain. Erre e posztra a most bejelentett E-300 lesz hivatott. A gép legszembetűnőbb tulajdonsága, hogy külsejében inkább egy csúcskategóriás kompakt gépre hasonlít. A helytakarékosabb kialakítást a filmes fényképezőgépek némelyikénél már használt porro-prizmás keresőrendszerrel érték el, mely nem a tükörreflexes gépek hagyományos függőleges keresőrendszerét, hanem egy oldalirányban is elhelyezett prizmarendszert használ, melyek segítségével az objektív képe a keresőbe jut.


Olympus E-300

A gép az E-rendszer megszokott 4/3-os képérzékelőjét használja, melyre 8 millió képpontot zsúfoltak, így a nagytestvér 5 megapixeles képfelbontásánál is nagyobb képméret érhető el vele. Úgyszintén megtartották az E-1-nél újdonságot jelentő ultrahangos érzékelő tisztítást, mely az objektív cseréjénél a géptestbe került porszemeket minden bekapcsoláskor, illetve külön aktiváláskor, ultrahanghullámok segítségével lelöki a CCD-ről. Az autofókuszrendszer ugyanúgy 3 pontos mint elődjében, de extrém fényviszonyok között pl. félhomályban nem működik olyan hatásosan.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Némileg visszavettek a beállítható érzékenységből is. A gép ISO 100 és 400 között állít automatán érzékenységet, de manuálisan beállítható a 800-as és az 1600-as érték is. Egyszerűsödött a fehéregyensúly-beállítás is, és ezen a téren lehetőség van a 2000-10 000 kelvines tartomány fokonkénti beállításra is, de egyedi beállításokat nem menthetünk el. A képminőség finomhangolása terén is egyszerűsítettek, a képsorozat pedig 2,5 fps sebességű lehet, tömörítetlen képformátumban legfeljebb 3 képig, ami nem teszi majd az E-300-at a sportfotósok kedvencévé.

Az E-1 100% lefedettségű, pentaprizmás keresője, mint említettük, szintén a múlté. A porro-kereső 95% lefedettséget ad, a hátsó LCD mérete és felbontása viszont maradt. Nem úgy az USB 2.0 kommunikáció, mely ezen a gépen hagyományos USB 1.1. Memóriakártyából a Compactflash és Microdrive típusokat fogyasztja előszeretettel a fényképezőgép. Áramellátásáról ugyanolyan szabványú lítium-ion akkumulátor gondoskodik majd, mint az E-1-nél, de kapható lesz hozzá külső elemmarkolat is, amviel megsokszorozható a teljesítmény.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az Olympus E-300 14-45 mm-es (28-90 mm) Zuiko objektívvel kapható majd kitben, de a cég az E-rendszerhez használható további kiegészítőket is megjelentet majd. Három új objektívet, név szerint: ED 7-14 mm F4.0, E 14 - 45 mm F3.5 - F5.6 és E 40 - 150 mm F3.5 - F4.5. Mindhárom Zuiko gyártmány, de áruk még nem ismert, és egy új külső rendszervakut, 36-os kulcsszámmal, 250 dolláros nyitóáron. Az E-300 nyitóára még nem ismert, de természetesen az E-1 jelenlegi áránál alacsonyabbra várják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hitman 1911 #3
    Hello
    Olympus c-460 -ashoz keresek magyarnyelvü leirást.SOS!!!Help.
  • Lateralus #2
    Mé ???
  • Sheltem #1
    Olympus + dslr? Erre mondják hogy más szint :)