SG.hu

Bundesliga közvetítések 2006-tól interneten és mobilon is

[euro.hu] A német futballbajnokság közvetítési jogainak rendezése volt az Európai Unió 2004. május 1-jétől hatályos megújított versenyjogi szabályozásának főpróbája.

Az új eljárási rend értelmében, ha az érintett piaci szereplő kötelezettséget vállal, hogy a Bizottság ajánlásának megfelelően jár el, nem kezdeményeznek jogi lépéseket vele szemben. A német futball liga (DFL) egyezségre jutott az Európai Bizottsággal: a 2006/2007-es szezonban liberalizáltabb lesz a focimeccsek médianyilvánossága, elsősorban a szélessávú interneten élvezhetnek majd több mérkőzést a szurkolók.

Mario Monti versenyügyi biztos sajtótájékoztatóján elégedetten jelentette be a hírt: "Az élsport nagy szerepet játszik a korszerű média terjesztésében; ha több élő közvetítésre kapnak jogot az új információhordozók, abból profitálnak a fogyasztók, a média és maguk a klubok is" - mondta.

A mostani bejelentés előzményei 2003 októberére nyúlnak vissza, az akkori tárgyalások tétje az volt, hogy megszüntessék a DFL kizárólagosságát a Bundesliga-mérkőzések eladására, vagyis hogy a klubok maguk is kereskedhessenek a játék közvetítési jogaival. Az egyezség értelmében a 2006/2007-es szezontól kezdődően a liga minden mérkőzésnapon legalább 90 perces élő internetes körkapcsolás lehetőségét biztosítja; a csapatok pedig a lefújás pillanatától maguk rendelkeznek a hazai pályán játszott mérkőzés jogaival. A meccs mobiltelefon-hálózaton történő élő közvetítésének joga eleve a kluboké.

Mario Monti a üdvözli a piacnyitást, ami szerinte az innovációt és a médiaversenyt is élénkíteni fogja. A korszerűsített versenyjogi eljárás sikerét is bizonyítottnak látja Monti: a nyilvános kötelezettségvállalás minden piaci szereplő számára biztosítja az ügyek átláthatóságát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!