Rónai György

Az Alphamosaic áttörést ígér a mobil multimédiában

Az Alphamosaic útjára indította a VC02 jelölésű processzorát, amelyet jelenleg a világ legfejlettebb mobil multimédiás megoldásának tartanak. Igen alacsony fogyasztás mellett 3,5 inches képernyőn tud videót lejátszani, 8MP-es fényképezőt kezel, TV adásokat lehet nézni vele, és több más, nagy teljesítményű multimédiás feladatot is egymaga el tud látni.

Az Alphamosaic már a VideoCore első verziójával is nagy sikert aratott, azonban a VC02 chiphez még nagyobb reményeket fűznek. Az újdonság teljesen programozható, és rengetegféle audio és video formátumot tud kezelni. Szakértők szerint optimális megoldás lesz a következő generációs médiaközpontú mobiltelefonokba, videókamerákba vagy egyéb, hordozható multimédiás eszközbe. Az Alphamosaic elnöke, Dr. Jalal Bagherli elmondta, hogy "Szoros együttműködésben a VideoCore felhasználóival sikerült megértenünk, hogy valójában mire is van szükségük a mobiltelefonokon. Ezáltal kifejleszthettük az új chipet, amelynek tudása optimális a következő generációs termékekhez, ezáltal a mobil eszközökön is megvalósítva az egyre terjedő multimédiás trendeket."

A VC02 mindössze 10mW fogyasztás mellett képes VGA felbontású, 30 FPS sebességű, hanggal felvett MPEG4 videók kódolására vagy dekódolására. 8 megapixeles képekkel is elbánik JPEG formátumban, és emellett támogatja a 3GP és MP4 formátumokat, valamint a streaming média és MMS szolgáltatásokat is. Lejátszik 64 szólamú MIDI hangokat, és bizony a DRM (Digital Rights Management) szolgáltatás sem maradt ki belőle.

A chipben 1,25 MB integrált SRAM található, és így még nagyfelbontású, 3D-s játékokat is játszhatunk majd az ezzel szerelt telefonokon, ráadásul az NTSC/PAL kimeneten át még TV-n, vagy monitoron is élvezhetjük ezeket. Természetesen támogatja az USB1.1-es csatlakozót, és kezeli az SD, MMC, SDIO, és MemoryStick bővítő-helyeket is. Mindezek a nyalánkságok persze mitsem érnének alacsony fogyasztás nélkül, így tehát ebben sem marad el az újdonság a konkurens termékektől. A chipek máris a gyártók rendelkezésére állnak, az Alphamosaic már most megkezdte a minták szállítását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #3
    végülis .. fénykézős telefon már értelme is lesz
  • NEXUS6 #2
    Szerintem jól hangzik. 10mW az 10mW!!!! Egy kicsit kibővitett VRAM-os verzió szerintem ideális lenne még laptopokba is.
  • Thrawn #1
    Ezzel "megnyílik" az út a sokmegapixeles fénygépezőgépekkel ellátott mobilok felé. Mekkora parasztvakítás, de marketingdumának jó lesz.