Spencer

IDF: jönnek a többmagos processzorok

Az Intel Developer Forum keretein belül Paul Otellini, az Intel elnöke többek közt arról beszélt, hogy cége a közeljövőben nagy hangsúlyt kíván helyezni azon újgenerációs processzorokra, melyek az eddig megszokott egy helyett immár két maggal rendelkeznek, ennek köszönhetően pedig minden korábbinál nagyobb számítási teljesítményre képesek.


Paul Otellini, az Intel elnöke

A Santa Clara-i (Kalifornia) székhelyű mamutcég vezetője ezenkívül felfedte annak a jelenleg Vanderpool fejlesztési kódnevet viselő technológiának bizonyos részleteit, mely a jövőben a felhasználók számára lehetővé fogja tenni a processzorok úgynevezett particionálását. Az Intel Developer Forum látogatói működés közben is megtekinthették az új technológiát, amikor is Otellini egy rajzfilmet játszott le egy plazmakijelzős számítógépen, miközben egyik munkatársa ugyanazon a PC-n egyik másik monitoron újrabootolt és egy játékprogramot indított el. "Lényegében nem teszünk mást, mint virtuális számítógépeket hozunk létre a mikroprocesszorok belsejében. Ennek köszönhetően a jövő számítógépein egy időben akár több Windows, vagy más operációs rendszer is futtatható lesz" - nyilatkozta Otellini.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyításhoz

A fejlesztői konferencián szó esett arról is, hogy az Intel 2005-ben fogja piacra dobni első két processzormagos chipjét, a jelenleg Montecito fejlesztési kódnevet viselő, Itanium kategóriájú processzort, ezt követően pedig majd a Tanglewood kódnevű újdonságáról fogja lerántani a leplet. Az Intel egyébként nem csak Itanium, hanem Xeon fronton is nagy jövőt szán a két maggal rendelkező processzoroknak, melynek ékes bizonyítéka az a hagyományos x86 architektúrán alapuló, Tulsa kódnevű Xeon chip, mely várhatóan valamikor 2006-ban lát napvilágot.


Otellini az Intel jövőbeli terveit ábrázoló vászon előtt

Otellini elmondta, hogy az elkövetkezendő években érvényben fog maradni a Moore törvény, mely kimondja, hogy a mikroprocesszorokban található tranzisztorok száma átlagosan tizennyolc havonta megduplázódik. Mint ismeretes, az Intel még ebben az esztendőben megkezdi a 0,09 mikronos csíkszélességű Prescott processzorok forgalmazását és azt tervezi, hogy 2011-ben már 0,0022 mikronos - azaz 2,2 nanométeres gyártási technológiákat fog alkalmazni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Alien_AM #20
    ShareWera meg az ijeneknek uzenem ha ertenel hozza akkor nem fagyna le. Es nem kene a regiszterbol kitorolni dolgokat amihez nem ertesz mer gondolom te akartal a jani lenni hogy majd te belenézel mosmá ebbe a windowsba mint a paraszt. Egyebkent nem tom halottal e rola hogy tavolrol is lehet configolni a winxp-t. Esetleg kerj meg valakit aki megcsinalja es akkor be fog idulni meg nem fagy.
  • TheZsenyka #19
    "Unmountable root volume" amúgy...
  • TheZsenyka #18
    Bárhová felteszem neked az XP-t. 100% hogy Te konfiguráltad rosszul a rendszert. Szívesen bebizonyítom.
  • TheZsenyka #13
    Az, hogy valamihez nem értesz, nem azt jelenti, hogy az adott dolog rossz. Azért mert Te falnak mész az autóval, nem azt jelenti, hogy rossza az autó. Ez neked is szól R.
  • [HUN]PAStheLoD #11
    hehehee.. igen diablo II -közbe a hangkártya bekavar és olyan szép fagyást csinál hogy öröm várni a következőt...
  • Csatti #10
    Lefagyni nem is szokott, de bugok még vannak benne bőven. Ráadásul nem is igazán bújnak el és megismételhető tipusúak, ami azt jelenti, hogy piszkosul elcseszték a tesztelését és még mindig nem javították ki. Itt egy példa, lazán elmászik a nyelvi eszköztár, a végén már alig látszik ki belőle valami. Még akkor is ha nem használom.
  • TheZsenyka #9
    Mikor láttál Te Windows XP-t lefagyni? Amihez nem értesz, ahhoz ne szólj hozzá. Manapság egy kék halálhoz windows alatt vagy hardware hiba vagy nagyon durva DRIVER hiba szükséges.
  • Dömper Ármánd #8
    Cseréld le a számítógépedet, barátom! Én 20 naponta indítom újra a winfosos gépemet, amikor valamit installálok rá. Addig azonban éjjel nappal folyamatosan megy.
  • Power #6
    Ez amúgy sem nagy szám, már eddig is voltak olyan oprendszerek amelyek, több példányban futhattak 1 processzoron, ehhez képest ez még csak nem is előre lépés. Amúgy is olcsóbb ma egy kisebb dual procis gép(nem xeon!), mint egy csúcs P4. Sok olyan alkalmazás van ami többet profitál belőle, de sok olyan is van ami nem.
  • Cat #4
    ha a legalso képet megnézed, akkor a tanglewood mégjobb, másrészt ez ránk SEMMILYEN hatással nincs, mivel az itaniumot szerverekbe, nem pedig asztali gépekbe szánják