Budai Péter

Bővült a Sony digitális fényképezőgép-család

A napokban három új modellel jelentkezett a világ jelenlegi legnagyobb digitális fényképezőgép gyártója a Sony. Az új gépek közös jellemzője a kis, ultrakompakt méret.

Az ultrakompakt Sony DSC-T3, a jól ismert T-sorozat legújabb tagja. Elődei a T1 és a tőle csupán néhány tulajdonságban különböző T11 voltak. Most sincs másképp a dolog, mivel a T3 lényegében elődjének újrakiadása. Ugyanazt az 5 megapixeles képérzékelőt és ugyanazt az optikát örökölte, mint a korábbi T-modellek. Működése terén is szinte teljesen megegyezik azokkal. Egyetlen fejlesztés egy "Candle" nevezetű témamód bevezetése, mely nevéből ítélve a gyengébb fényviszonyok közötti épületbelsőben készült fotóknál lehet hasznos.

Klikk ide! Klikk ide!
Sony DSC-T3 - klikk a képekre a nagyobb változathoz

A gép a megszokott, 2,5" méretű LCD-t használja, amely most 211 000 helyett 230 000 képpont felbontásra képes és tükröződésmentes bevonattal látták el. A külsejét természetesen kis mértékben áttervezték, így pár milliméterrel keskenyebb és 20 grammal könnyebb lett. Mindezekért kb. 550 dollárt kér majd kezdetben a gyártó.

A fenti géppel ellentétben a Sony DSC-L1 egy új termékcsalád első képviselője. Négy megapixeles képérzékelőt és 3x-os optikai zoomos objektívet tudhat magáénak, mely viszonylag nagy - 32-96 mm-nek megfelelő - látószöget ad. A gép nagyon jó videófelvevő képességgel rendelkezik, hisz akár 640x480 képpontos és 30 fps sebességű "mozikat" is készíthetünk, hangfelvétellel egybekötve a gép Memory Stick Duo kártyájának teljes kapacitásáig. Ebből egyébként egy 16 MB-os darab jár a géphez, ahogy egy Sony InfoLithium akkumulátor és töltő is.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Sony DSC-L1 - klikk a képekre a nagyobb változathoz

A gép egyebekben átlagos, automata, ún. point'n'shot gépnek számít. Az automata funkciókat 7 témamód színesíti. Mérete és súlya könnyen hordozható géppé avatja, hiszen 95x44x26 mm-es kiterjedéshez mindössze 122 gramm tömeg társul. Megjelenését október közepére ígérik, egyelőre ezüst kivitelben, amelyet januárban követ a fekete, sötétkék, és tört sötétvörös színű példányok megjelenése. Nyítóára várhatóan 300 dollár körül lesz.

A népszerű, és díjnyertes DSC-V1 is megújult, sőt mindjárt két modellszámot ugorva, a DSC-V3 nevet kapta, mely komolyabb fejlesztéseket sejtet (legalábbis a T3-nál komolyabbakat). A legfontosabb talán a 7 megapixeles képérzékelő, így a Sony már két ilyen gépet is magáénak tudhat. Maradt viszont a 4x-es optikai zoomos objektív 7-28 mm-es gyújtótávval és F2.8-4 fényerővel.


Sony DSC-V3

Nagy változást láthatunk a külalakban is. A gép úgy fest, mintha a V1-et összegyúrták volna a a Sony legnagyobb gépével az F828-cal. A gép egyébként sok szempontból az F828 kompaktabb változatának is tekinthető. A divatnak megfelelően természetesen fekete a gép és egyben az elődre jellemző apró méret is a múlté. Ugyan nem nevezhetjük az új jövevényt sem nagynak, de a néhány centis hízókúrának köszönhetően mintegy 100 grammal nyom többet a V1-nél.

Klikk ide! Klikk ide!
Sony DSC-V3 - klikk a képekre a nagyobb változathoz

Fejlődés, hogy 640x480-as videóink mostantól akár 30 fps sebességűek is lehetnek, és az eddigi képformátumok mellé pedig felkerült a RAW formátum is. Emellett bővült a sorozatfényképezés lehetősége is a Speed Burst nevű móddal, mely 2,5 fps sebességű képsorozatra képes 9 fotó erejéig. Szintén javulás, hogy megnövelték az eddig 1,5" méretű LCD kijelzőt 2,5"-re, a 123 ezer képpontos felbontás viszont maradt. Érdekes fejlesztés, hogy a Sony házi formátumának számító Memory Stick kártyák mellett a gép - F828-as nagytestvéréhez hasonlóan - már az elterjedtebb CompactFlash I. formátumot is képes fogadni.

Erősebb InfoLithium akkumulátort is kapunk a géphez, bár az még kérdéses, hogy ez hosszabb működési időt is jelent-e, vagy csak megnövekedett fogyasztásigényt. A DSC-V3-at október végére ígérik 700 dolláros nyitóáron.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cicus #2
    Én most szeretnék venni egy Sony DSPC W1-es tipust, nem róla valaki valamit?
  • RpPRO #1
    Latom, senkit nem mozgatott meg a hir 1 het utan sem :) Jo cikk, dpreview.com-on meg reszletesebb. Nekem V1-em van es eleg finom.