SG.hu

Közel 25 000 internetező volt a Szigeten

A Sziget Internet sátorban idén is közel 25 000 Szigetlakó kapcsolódott a világhálóra. Legtöbben az ingyenes levelező-szervereket, a hírportálokat látogatták és előszeretettel játszottak is a világhálón.

A GTS-Datanet a BellResearch piackutató céggel közösen végzett egy reprezentatív kutatást is a Szigetelők internetezési szokásairól. A válaszadók több mint fele 53,7% nagyon fontosnak tartja a kormányzat azon törekvését, hogy minél több otthonban legyen internet - derül ki többek között a jelentésből. Csakúgy mint tavaly, az idei Sziget Fesztiválon is rendkívül népszerű volt az internetes sátor, hiszen az egy hét leforgása alatt a 396 000 látogató közül mintegy 25 000 kapcsolódott a világhálóra. Az ingyenes szélessávú Internet elérést a GTS-Datanet biztosította 100 számítógépen keresztül. A statisztikák szerint a legtöbben levelezésre, hírportálok olvasására, valamint játékra használták az internetet.

A reprezentatív, kérdőíves kutatás lehetőséget nyújtott az internetezők szocio-demográfiai felmérésére, valamint internetezési szokásaik megismerésére. A kérdőív kitöltők közül több volt a férfi, mint a nő (58% - 42%). A 18-30 év közötti generáció képviseltette magát a legnagyobb részben (67%), viszont a 18 év alattiak is sokan voltak (22%). Otthoni Internet-kapcsolattal az Internet sátorba látogatók 62%-a rendelkezett. Az adatok alapján azt mondhatjuk, hogy a legtöbben analóg-vonali modemes (37%), illetve ADSL kapcsolattal (34%) rendelkeznek.

A megkérdezettek jelentős része nem új internetező: legalább 1 éve használják az internetet. Legnagyobb arányt a több, mint 5 éve internetezők képviselik [44%-kal], ami magyarázatul szolgálhat arra, hogy a Szigeten eltöltött idő alatt is internet-kapcsolatra volt szükségük. Arra a kérdésre, hogy mivel töltik leginkább az időt a világhálón a legtöbben levelezést/kapcsolattartást, információ-gyűjtést, valamint általános tájékozódást adták válaszul. Jelentős számban említették a letöltést, szórakozást és a munkavégzést is. A kapcsolattartás jellemzően az ingyenes levelezőrendszereken keresztült történt, míg információ-gyűjtésre és általános tájékozódásra a keresőportálokat használták.

A válaszadók több mint fele (54%) nagyon fontosnak tartja a kormányzat azon törekvését, hogy minél több otthonban legyen internet. További 46% is fontosnak ítéli ezt a kezdeményezést valamilyen mértékben. Az indokok között első helyen szerepel az emberek egymással és a világgal való kapcsolatának fontossága, második helyen az internet, mint a mindennapok része - nélkülözhetetlen a modern világban, valamint megkönnyíti az információhoz jutást, és gyorsabbá is teszi azt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!