Gyurkity Péter

Oszama Bin Laden halálát híreszteli egy új vírus

A Sophos vírusirtó cég közleménye szerint a Hackarmy nevű trójai vírus egy Oszama Bin Laden halálát híresztelő e-mailben terjed, amely megpróbálja rávenni az óvatlan felhasználókat arra, hogy megnyissák az üzenethez csatolt állományt.

Az elektronikus üzenet - amely számos internetes hírcsoport faliújságján is megjelent - azzal kecsegteti olvasóit, hogy a csatolt állomány Oszama Bin Laden öngyilkosságáról készített fényképeket tartalmaz, amelyeket a CNN újságírói készítettek. A csatolt fájlban valójában egy trójai vírus található, amely egy hátsó kapu megnyitásával lehetővé teszi, hogy készítője átvegye az irányítást számítógépünk felett, és spamküldésre, vagy szolgáltatás-leállítási támadás (Denial-of-Service, DoS attack) megindítására használja azt.

Graham Cluley, a Sophos tanácsadója elmondta, hogy a vírusok írói újabb és újabb trükkökhöz folyamodnak annak érdekében, hogy elősegítsék a kártevők elterjedését. "Jelen esetben a vírus alkotója az emberek ösztönös kíváncsiságára, és a terrorizmus elleni harc érdekességére alapozta tevékenységét" - jelentette ki Cluley. A terrorizmus elleni harc egyre népszerűbb témának számít a vírusok körében. Cluley példaként említette az Atak nevű vírus készítőjét, aki korábban azzal fenyegette meg az Egyesült Államok vezetőit, hogy egy "szupervírust" fejleszt ki, amennyiben újabb háborút indítanak Irak ellen.

A Sophos tanácsadója hozzátette, hogy a híres színészekről, sportolókról és egyéb közéleti személyiségekről szóló e-mailek is tartalmazhatnak vírusokat, így rendkívül fontos, hogy a felhasználó kellő figyelemmel és óvatossággal kezelje a beérkező üzeneteket. A jelentősebb vírusirtó szoftverek már felismerik az új vírust, de a Sophos közleménye felhívja a figyelmünket arra, hogy minél előbb frissítsük szoftvereink adatbázisát, és lehetőleg tartózkodjunk az elektronikus üzenetek csatolt állományainak megnyitásától.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Herkulles #3
    Csak nehogy rájöjjenek a nagy vállalatok, hogy ez egy jó reklám forrás .D
  • [HUN]PAStheLoD #2
    na .. oszi feje mér tűnt el ? :P
  • [HUN]PAStheLoD #1
    aki megnyitja a levelet az meg is érdemli :D