Rónai György

Xion megfigyelő óra a gyerekek követésére

A Cambridge Positioning és a Xion bejelentették közös, egy új gyermekbiztonsági kommunikátort kifejlesztésére irányuló tervüket. Az eszköz segítségével bármilyen környezetben 100 méteres pontossággal be lehet majd mérni az óra viselőjét.

A Xion a tervek szerint a CPS Matrix lokalizáló rendszerét fogja beépíteni a Sentinel órájába, ami egy GSM alapú eszköz. Segítségével a szülők mindig informálva lesznek, hogy a gyerekük éppen merre cselleng, sőt, vész esetén azonnal kommunikálhatnak is majd egymással. Az eddigi Cell-ID technológiás lokalizáló rendszerek hátránya, hogy csak ott mutatnak viszonylag jó, 500 méteres pontosságot, ahol sűrűn vannak a GSM adók. Így városokban ugyan hatékony az eszköz, azonban vidéken, ahol ritkábban van egy-egy nagyobb hatótávolságú torony, a lokalizálás akár 10 kilométeres körzetet is jelenthet. Természetesen adott esetben városi környezetben még az 500 méter sugarú kör is elég hosszadalmas keresgélést jelenthet.

Az új Sentinel órás, háromsávos GSM technológia azonban - bármilyen adókörzetben legyen a viselője - konstans 100 méteres pontossággal dolgozik. Ráadásul az órát akár beltérben, vagy fémmel árnyékolt helyeken is lokalizálni lehet, amellett, hogy a szülő és a gyerek SMS vagy MMS segítségével kommunikálhat is egymással. Amennyiben a gyerek az előre meghatározott körzeten kívülre lép, az óra képes riasztást küldeni a szülőnek, de ezt a riasztást a gyerek közvetlenül is aktiválhatja egy úgynevezett pánik gombbal. Az óra ráadásul olyan szerkezettel rendelkezik, ami ugyancsak kiküldi a riasztást, amennyiben engedély nélkül lekerül a gyermek kezéről.

Az óra fejlesztését több európai felmérés előzte meg, amiben a célközönség véleményét kérték ki. A felmérés igen erős igényt mutatott ki a technológia iránt, amennyiben az stílusos és biztonságos megoldás lesz mind a gyerek, mind a szülő számára. Sajnos az óráról a honlapon kép nincsen, de a CPS és a Xion jelenleg is már azon dolgoznak, hogy a technológiához készült szoftvert a Sentinel szerverbe és órába is integrálják. Az óra várhatóan 2005 elején jelenik meg, de a cégek már több más, hasonló projekten is dolgoznak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FoxMulder #8
    World control rulez!

    Amúgy rengeteg eltűnt gyerek van, és a jövőben eltüntetendők számára hasznos eszköz ez. Ha a gonosz bácsi nem tudja a kódot, akkor a gyerek órája csipog a mamánál. A kérdés az, hogy menniyre fog reagálni rá... (inkább játszadozik a főnökével az irodaasztalon vagy a pénzügyi munkájával foglalkozik esetleg).

    Reméljük a szülők valamivel tanulékonyabbak, mint a tyúkok és akkor előbb-utóbb nem lesz szükség ezekre.

    Mellesleg azt mondanám: 2012-ig élnek.
  • papabear #6
    Abszolút egyetértek, csak kicsit arrébb, ahol 1-2 hónapos koruktól bébisintér vigyáz a gyerekekre sajnos ez egy elfogadott és keresett eszköz lehet.

    Legalább nem csodálkoznak ezek a gyerekek, hogy mire felnőnek, már azt is tudni fogják egyesek, -ha akarják-, hogy mikor mennek wc-re.
  • BlackRose #5
    Égnem személyesen nem izgat, de pl. ha késõbb születtem volna, a szüleim nem szenvednek krónikus észhiányban, és nem használnának ilyen szabadságkorlátozó bolondságot. Nekem, meg ha lesznek gyerekeim, szeretni fogom õket, nem pedig rabokat csinálni belõlük, mert ugye ez nem más, mint a legfeketébb rabság. Nem ártana néha hinni a gyerekekben. Becsülni és tanítani õket, nem pedig láncba verni és azt hinni, hogy ezzel megoldottuk a problémát.
  • papabear #4
    Lassan rá kell nevelni a felnövendő nemzedéket a megfigyelésre.
  • Frank99 #3
    a sugárzással persze nem foglalkozik senki...
  • Cat #2
    és te rakhatod a gyerekedre, és nem fordítva :D
  • Mage #1
    Ilyenkor örülök igazán, hogy 1-2 évtizeddel korábban születtem.