Rónai György

Hétvégén hat új processzort mutat be az az Intel

Ezen a hétvégén indul útjára hat új Intel processzor mellett a legújabb Grantsdale és Alderwood chipkészlet (i915, i925) is. Az Intel bejelentését és a bemutatókat követően az újdonságok azonnal meg is jelennek a boltok polcain.

A chipkészlet lényegében gépünk lelke, ez hangolja össze a processzor, a memória és az összes többi részegység működését. Az Intel hagyományai szerint évente egyszer frissíti asztali chipkészleteit, hogy új technológiákat integráljon beléjük és általuk támogassa legújabb processzorait. Az i915 és az i925 chipkészletek több új technológiát is bevezetnek, ide tartozik a PCI Express, és a DDR2 memóriák támogatása. A cég ezenkívül egy új integrált grafikus megoldást is kifejlesztett, amely mellett egy jobb audió rendszert is találunk majd az új alaplapokon.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az alaplapgyártók számára három új chipset lesz elérhető. Az integrált grafikus megoldással rendelkező i915G, a PCI Express slotos i915P, és az i925X, amely a cég új csúcskategóriás megoldásaként kerül forgalomba. A PCI Express jóval gyorsabb adatátvitelre képes, mint a mostani PCI és AGP interfészek, növeli tehát a rendszer általános teljesítményét, és a jövőben gyorsabb videokártyák és kiegészítőkártyák (pl. HDTV tuner) előtt nyitja meg az utat. A PCI Express technológia lénygében váltás a párhuzamosról a soros interfészre, hasonlóképpen, mint ahogy a SATA leváltja a PATA megoldásokat.

A DDR2 memóriák a jelenlegi DDR technológia frissítésének tekinthetőek. Nagyobb órajeleket tesz lehetővé mint a mostani 400 MHz-es maximum, annak ellenére, hogy néhány válogatott példány a DDR memóriákból is képes nagyobb frekvenciára. A DDR2 esetében megnövelték a jeltovábbítás minőségét, és a memóriachipek által egyszerre kezelhető adatok mennyiségét is. Kezdetben, az első DDR2 modulok és chipkészletek 400, illetve 533 MHz-es frekvenciákon fognak működni.

Az új chipkészletek lehetővé teszik, hogy integrált vezetéknélküli megoldásokat is elhelyezzenek a gyártók az alaplapokon, azonban ezek a termékek csak év vége felé jelennek majd meg. Az Intel szerint ugyanis drótnélküli megoldások egy plusz PCI kártyán keresztül valósulnak meg, ez a technológia pedig most még nem áll készen a piaci bevezetésre. Ez a késlekedés már a második csapás az Intel Wireless részlegének; korábban már a Centrino platformhoz is más cég Wi-Fi chipjére volt szükség, mivel a saját megoldásuk sokáig nem volt életképes.

A két új Intel chipkészlet egyben mérföldkő az otthoni szórakoztatóelektronikai PC-k elterjedésében is. Az integrált DirectX 9.0 grafikus megoldás bármely eddigi alaplapi megoldásnál jóval többre képes. Az alaplapok új, High Definiton Audio (HD-Audio) rendszert is kapnak, amely jobb hangminőségre, és komolyabb hangfal rendszerek kezelésére is képes.


A chipsetek mellett az Intel útjára indít egy új Pentium 4 Extreme Edition (EE) processzort - amely 3,4GHz-en működik - valamint hat új Prescott magos Pentium 4-et is, amelyek már az új LGA775 (Land Grid Array, 775 tűs) tokozást kapták. Az új tokozási technológia - amellett hogy rákényszerít minket az új alaplapokra... - egyben lehetővé teszi, hogy az új alaplapok jobb minőségű jelszint mellett stabilabb áramellátást is biztosítsanak a processzor számára.

Az új Prescott magos processzorok már az Intel új jelölésrendszerét használják. Ennek megfelelően a leggyorsabb chip a Pentium 4 560 lesz, amely 3,6 GHz-en fut. Ezt követi az 550-es 3,4 GHz-en, az 540-es 3,2 GHz-en, az 530-as 3 GHz-en, és végül az 520-as, amely mindössze 2,8 GHz-es frekvencián működik. Utóbbi processzorok pár százalékkal rendre alulteljesítik ugyan az azonos frekvencián futó Northwood magos Pentium 4 chipeket, de az Intel csak így tudta megoldani, hogy tovább növelhető legyen (kb. 4GHz-ig) a chipek működési órajele.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GABOR16 #28
    Most nem tudom, hogy jó e a megfigyelésem, de én úgy vettem észre, hogy az AMD elhúzott az Intelhez képest az asztali CPU-k fejlesztésében.
  • RpPRO #27
    Tumor, a hirrel semmi baj nincs, gondolom neked van bajod a hir irojaval, ahogy minden egyes iromanyat kritizalni szoktak. :S
  • Ph03niXx #26
    Az egy 64-bites szerver-proci. Lefogadom, hogy meghalna egy HL2 alatt. Nem azért, mert nem elég gyors, vagy erős hozzá... Hanem azért, mert nem arra tervezték. Ennyi.
  • arty #23
    egyiket sem, mind2 pofatlanul draga...

    egy uj steppinges a64/2800+ 2400mhzen eleg lenne ;)
  • lerboy #22
    Thankx.
  • arty #18
    ez nem hir, hanem egy PR szoroanyag magyarra forditva ;)

    az intel azert adta ki ezt a generaciot, mivel neki ez is penz... amig elkeszul a tobb magos asztali pentium-m :)

    pci-e, ddr2, btx ... mesterharmas :D ha ezek kozul legalabb az egyik elbukik, mar sokat nyertunk ...
  • lerboy #17
    Off

    Mikor jön már a Socket 939-es proci az AMD-től + a megfelelő alaplapok?
  • Punker #12
    ja
  • Borg #11
    és az árát...
  • Darth Sith #10
    minek ez az új elnevezés?, először vigyék lejjebb a prescott fogyasztását és hőtermelését, és akkor majd lehet hogy veszek egy ilyet.