Berta Sándor

A DVD Forum elfogadta a Dual Disc szabványt

A Dual Disc egyik oldala DVD, míg a másik oldala CD. A lemez a tervek szerint majd a DVD(-Audio) minden előnyét magán fogja viselni, ám a korong CD oldala lejátszható lesz a hagyományos CD-lejátszókban is.

A szervezet által elfogadott formátumot sokan a DVD-ből és a CD-ből kialakult hibridterméknek tekintik. Az ezáltal megvalósuló magas hangzási minőség és a számos kiegészítő funkció a fejlesztők tervei szerint újra sok felhasználót csábít majd vissza a legális zenei kiadványok oldalára. A Dual Disc-et mind az öt nagy zenei kiadó, vagyis a Sony Music, az EMI, a Bertelsmann Music Group, a Warner Music Group és az Universal is támogatja.

Az Egyesült Államokban, ezen belül is Seattle és Boston városának zeneboltjaiban egy ideje már kaphatók a különböző előadók (például REM, POD, Barenaked Ladies, Donald Fagen és a Linkin Park) ilyen típusú diszkeken megjelent albumai. A lemez DVD oldalán kapnak helyet a többcsatornás hang- és a különböző bónuszanyagok, melyek hasonlítanak a műsoros és a film DVD-ken megszokott tartalomhoz. A felhasználó így nem csak magát a zenei albumot kapja meg a pénzéért, hanem mondjuk egy adott dal videóklipjét, háttér videóanyagát vagy egy szám karaoke-változatát is.

Ahhoz, hogy az új CD-DVD korongokat bárki le tudja játszani vagyis használni tudja ajánlott beszerezni egy DVD-lejátszó készüléket és egy 5.1-csatornás hangfalrendszert. Bár ezek megléte nem kötelező, mégis a fejlesztők úgy vélik: aki igazán élvezni akarja a Dual Disc nyújtotta többlet élményeket, az jobban teszi, ha nem spórol a kiegészítőkön.
Az egyelőre nem ismert, hogy Európában mikor jelennek meg az első Dual Disc-ek, illetve az ilyen lemezeken található művek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #20
    Ez szar.
  • AtisH #19
    Max. arra jó ez az 5let, hogy a film mellett a másik oldalon ott van a soundtrack is (a hanglemezkiadók nagy bánatára, persze ha nem lesz drágább a kiadvány). Így legalább egy normális CD lejáccóban is lehet használni. Igaz ekkor ugrik a lemez címkézése.:-(

    Egyébként meg tényleg 1 nagy baromság. Megpróbálnak még 1 bőrt lehúzni a rókáról.
  • IMYke2.0.0.0 #18
    Ilyen szar zenékért nem vennék dual DVD-t...

    -----------------------------------------
    .:i2k:. = IMYke2000 - @ - 2004®
    -----------------------------------------
  • [HUN]PAStheLoD #17
    autóba CD otthonra meg mp3 ;>
  • TeszteloPontHu #16
    "de miért jó az hogy ha az egyik felét ilyen, a másik felét olyan lejátszóban tudom lejátszani? Ahhoz a lejátszóhoz veszem meg az adott albumot ami nekem van, nem?"

    Aha, és veszel hordozható DVD-lejátszót is, és az autóba is DVD-lejátszót teszel? Jól jöhet rengeteg helyen a CD oldal, ahol nincs DVD-lejátszó.
  • arty #11
    én kissé félteném a kocsiba a 10ezres hybrid lemezt... oda max irottat teszek :)
  • Punkerwork #10
    otthon dvd kocsiban cd kb erre lenne jó.
  • [HUN]PAStheLoD #7
    mért nem 2 oldalas DVD-t csinálnak ? az 2 oldal meg még 2 réteg .. na az már jó valamire
  • Cat #3
    ennek 3 éve lett volna értelme, amikor még nem volt elterjedt a DVD
  • 2XP #2
    "tervei szerint újra sok felhasználót csábít majd vissza a legális zenei kiadványok oldalára"

    Mert ezeket majd nem lehet letölteni... :)

    Itthon biztos nem is lesz majd kapható, nem sok embernek van 5.1-es hangfalrendszere.