SG.hu

Az informatikusok keresnek a legjobban Magyarországon

[Menedzsmentfórum] Az informatikai szektor munkaerőpiacának minden szintjén a svájci cégek biztosítják a legmagasabb átlagos jövedelmeket, míg a Fülöp-szigeteken működő cégek fizetnek a legrosszabbul.

A magyar fizetések a nemzetközi mezőny középső részén helyezkednek el. Más foglalkozásokhoz képest ugyanakkor az IT-szektor fizet a legjobban Magyarországon. A Mercer tanácsadócég közelmúltban publikált 2003/2004-es Globális IT Fizetés Összehasonlító Felmérése szerint az informatikusok Nyugat-Európában és Észak-Amerikában kereshetnek a legjobban. A magyar cégek nemzetközi összehasonlításban - a fizetések tekintetében - a középmezőnyben találhatóak.

Az informatikusok ranglétrájának legalacsonyabb szintjén állók, Svájcban évente 75 ezer dollárt tehetnek zsebre, őket a Japánban, Németországban, az USA-ban és Dániában dolgozó kollégáik követik. A ranglista utolsó öt helyén Bulgária, India, Indonézia, Vietnám és a Fülöp-szigetek található. Ez utóbbi helyen valamivel több, mint a tizedét (7900 dollár) keresik a szakemberek, mint svájci kollégáik. Az informatikai vezetők rangsorában is az alpesi ország cégei viszik a prímet (164 ezer dolláros éves fizetéssel), majd Hong Kong, az USA, Németország és Dánia cégei következnek. A lista utolsó öt helyén India, Bulgária, Malajzia, Vietnám és a Fülöp-szigetek található.

A 32 országra kiterjedő, és a vállalati pozíciók négy szintjét átfogó vizsgálat során a magyar vállalatok minden kategóriában a 10-20 hely között találhatóak. Vezet ugyanakkor hazánk abban az összehasonlításban, amely különböző részlegek vezetői közötti fizetéseket veti össze. A hazai menedzserek ugyanis informatikai vezetőként érhetik el a legjobb fizetéseket, az ilyen funkcióval rendelkezők átlagosan 16 százalékkal kapnak magasabb jövedelmet, mint a ranglétra hasonló szintjén, de más részleg élén állók. A Mercer felmérése szerint az "IT prémium" az USA-ban és Hong Kongban a legkisebb, ezekben az államokban csupán 5 százalékkal keresnek más kollégáikhoz képest az informatikusok többet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gy #18
    (Ja, meg még pár helyen, csak nem vallják be az adóhatóságnak, stb.)
  • gy #17
    Egyébként szerintem a bankszakmában többet keresnek.
  • gy #16
    "de van aki 80.000-ből is megél egy hónapban. (Igen, meg lehet annyiból élni, sőt.)"

    Hát akkor csak élj annyiból, szépen, agglegényként, lepunnant vidéki házban. Mert ebből családot ugyan nem tartasz el, és a rezsi+egyéb számlák mellett lakásfelújításra, butorra, rendszeres művelődésre, gyerekek beiskolázására, stb. nem fogja futni. Még ha az asszony is dolgozik (te biztos küldöd, küldenéd), akkor sem nagyon. De azért csak kardoskodj mellette, hogy ebből milyen jól meg lehet élni.
  • gz8 #14
    Erre mondják fizetéskor: Pénz? Ja, az a legkevesebb...
  • [HUN]PAStheLoD #10
    vidékre fel se veszik .. kemény kalap power van vidéken ..
  • pofy #9
    Plusz az ilyen statisztikákban Magyarország = Budapest alapon megy a dolog... Nézzétek meg egy vidéki, és egy pesti informatikus jövedelemkülönbségét... Ennyi
  • Punkerwork #8
    vidéken diplomás minimálbér? aki ezt megemlíti az el is felejtheti hogy munkát kap.
  • JZO #7
    ez sajnos így van... függetlenül attól, hogy az illető mennyit tud. Vidék + info + atyaúristen -> minimálbér. Sok helyen még a diplomás minimálbért sem adják meg, jó a diplomával nem rendelkező. Még a színvonal sem számít. Hihetettlen, ami itt folyik, meg is érdemli sok cég, hogy az marad, ami.
  • Punkerwork #6
    pontosan :(
  • Runo #4
    No igen.... 1 vidéki kezdő informatikus ugyanúgy minimálbért kap, mint akármelyik más ember....
    Aztán 5 év múlva már kereshet 90-et, és még örülhet, hogy ennyit kap....