SG.hu

Olasz-szlovén-horvát-magyar informatikai együttműködés

Az Internet Világnapja tiszteletére, a "Quadrilaterale" elnevezésű kormányközi együttműködés keretében Nagykanizsán négyoldalú informatikai miniszteri találkozóra került sor.

A találkozón Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter, Lucio Stanca, Olaszország tudományért, közművelődésért és sportért felelős minisztere, Pavel Gantar, Szlovénia információs társadalomért felelős minisztere és Dragan Primorac, Horvátország innovációért és technológiáért felelős minisztere szándéknyilatkozatot írtak alá az "5. Intelligens Folyosó" című közös projekt elindítására és létrehozták a Regionális Fejlesztési Hálózatot. A Kovács Kálmán elnökletével megrendezett négyoldalú miniszteri tanácskozás az Európai Unió délkeleti tengelyén lévő térségek gazdasági fejlesztését célzó programokat helyezte előtérbe.

Az "5. Intelligens Folyosó" projekt az IHM kezdeményezése. Célja a páneurópai 5. folyosó, Velence - Trieszt/Koper - Budapest - Záhony - Kijev - Moszkva mentén működő vállalkozások versenyképességének növelése az infokommunikációs eszközök segítségével. Az együttműködés felöleli többek között az intelligens távközlési, energetikai, közlekedési rendszereket, a kereskedelmet segítő összekapcsolható informatikai rendszereket, az oktatási, kutatás-fejlesztési és idegenforgalmi együttműködést, az e-kormányzatot, a közösségi hozzáférési pontokat, valamint a digitális tartalom fejlesztését.

Az V-ös közlekedési folyosó mentén optikai hálózat épül, Pavel Gantar szlovén informatikai miniszter ennek kapcsán kifejtette: az V-ös közlekedési folyosó mentén lefektetendő hálózat révén egy komplex, többirányú kapcsolatokra és elemzésre képes, összehangolt informatikai rendszer jön létre a négy ország között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mormota #2
    A skandináv gyűrűhöz hasonlóan létre lehetne hozni a közép-dél Európai gyűrűt (távközlés)

  • [HUN]PAStheLoD #1
    Célja a páneurópai 5. folyosó, Velence - Trieszt/Koper - Budapest - Záhony - Kijev - Moszkva mentén működő vállalkozások versenyképességének növelése az infokommunikációs eszközök segítségével << ilyen szép névvel már kapásból 1 csomó pénzt kapnak a kalapból , persze mivel ez nem jelent semmit el is rakják ....