Budai Péter

"Mindent lát" az új Sony digitális fényképező

A Sony bővíteni készül a több mint 5 évvel ezelőtt kiadott DSC-F55, valamint a tavalyelőtt napvilágot látott DSC-F77 digitális fényképezőgép családot.

Aki nem emlékezne az említett modellekre, közös jellemzőjük, hogy optikájuk 300 fokban körbeforgatható. Ezt a hagyományt igyekszik ápolni a cég legújabb, DSC-F88 nevű digitális fényképezőgépével is. Természetesen nem mondhatjuk, hogy ezzel a Sony "feltalálta a meleg vizet", hiszen számos cég van jelen a piacon hasonló működésű géppel, viszont aki e cég termékkínálatában kutat kisméretű, nagyfelbontású és sok fotós szituációban használható gép után az talán partnerére talál ebben a gépben.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

E modellben is a megszokott, magas minőségű Carl Zeiss Vario Tessar objektívet találjuk, mely jelen esetben 3x-os optikai zoomra képes, kisfilmes tartományra átszámítva 38-114mm között. Fókuszrendszere 8 cm-től a végtelenig dolgozik, de az úgynevezett nagyítóüveg (Magnifying Glass) makró módban lehetőségünk van akár 1 cm-es közelpont elérésére is. Sajnos a tulajdonságok listája nem közli, hogy emellé az impresszív tulajdonság mellé mekkora befogható terület társul. Ahogy a bevezetőben említettük, az objektívet magában foglaló vázelem 300 fokban elfordítható, így olyan szituációkban, amikor nincs lehetőségünk az átnézeti keresőbe nézni, könnyedén használhatjuk a hátsó LCD-t is.

A DSC-F88 lelke egy 5 megapixeles CCD képérzékelő, mellyel a szokásos 4:3 képarány mellett, hagyományos 3:2 oldalarányú képeket is készíthetünk. A gép zajszűrése egyébként a felhasználó által is választható, így megadhatjuk a gépnek, hogy csak a színeken, vagy csak a fényességen végezzen zajszűrést és választható természetesen a hosszú expozícióknál elengedhetetlen hot pixel szűrés is. Az expozíciós idő ennek ellenére maximálisan 1 másodperc lehet, melyet 1/1000 mp-ig gyorsíthatunk, emellett persze a rekeszértékek is manuálisan állíthatók. A gép érzékenysége ISO 100 és 400 között állítható, a fehéregyensúly beállítások közül pedig öt előre megadott mód közül válogathatunk.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A kezdő felhasználóknak természetesen rendelkezésére áll a teljesen automatikus fényképezés lehetősége is, a kevésbé kísérletezőbb kedvűek pedig nyolc különböző szituációs mód közül választhatnak, mint esti, esti portré, tájkép, havas táj, strand, gyors zársebesség (sport), tüzijáték, vagy nagyító (makró). Mozgóképrögzítés terén a jelenlegi szinthez mérten nagyjából átlagosan teljesít. Maxmálisan 640x480 képpontos videókat rögzíthetünk, hanggal és 16 fps sebességgel. Hosszának csak a memóriakártya kapacitása szab határt.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A hátsó színes LCD monitor 1,8 inch átmérójű és 134000 képpont kapott helyet rajta. Mivel a gép rendelkezik élő hisztogram lehetőséggel így a fényeloszlást keresés közben is ellenőrizheti a gyakorlottabb felhasználó. A gép a Sonytól megszokott módon saját memóriaformátumot, Memory Stick és Memory Stick Pro kártyákat támogat. Előbbiből egy 32 Mb-os jár a géphez. Úgyszintén a csomag része egy lítium-ion akkumulátor és egy töltő is. Az akkumulátorral együtt is mindössze 200 grammos szerkezet júliustól lesz kapható világszerte, Európában 500 euro körüli nyitóáron. A megjelenéssel egyidőben egy opcionális dokkoló/töltő és egy különlegesen felhelyezhető nagyobb látószöget biztosító konverter is kapható lesz a géphez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sliders #16
    Nem a beugatásodra voltam kiváncsi hanem esetlegesen arra hogyha tudnál segtíeni. Amugy kössz a kritikát
  • shim #12
    mi olyan jó benne?
  • Flashy #10
    jajj keress már rá neten inkább meztelen nős képekre... csak azert vennel egy kamerat hogy gagyi minosegben atlass ruhan? ijen erosen zoldes arnyalatu "nightvision goggle" kepet csinal mint a jatekokban.
  • OMax #9
    nekem van 1 dsc f77 em es baromi jo! jo kepek meg minden! neha meg az is jo hogy lehet forgatni az objektivjet. ez 4mp...
  • Sliders #8
    Sakcok mit tiltottak be? Ruhát nem mutatta a képen? Vagy mi? Hol lehet ilyen gépet kapni, biztos hogy van a piacon, amiket már eladtak. Tudna valaki egy linket adni, vagy egyáltalán leirná a kamerák, fényképezők tipusát? Vagy linket erről is, ezer thnx előre is
  • Lateralus #7
    A csaj keze kicsi a képen :)
    Amúgy 98 x 75 x 26 mm.
  • Mike #3
    azt hittem a ruha alá :(((
  • shim #1
    ennek tulképpen mi értelme? lefotózhatom magam kényelmesen, mindössze $500 kell leszurkolnom érte? ehh...

    (mellesleg helyesen "feltalálta a *langyos* vizet")