Spencer

A Blaster több PC-t fertőzött meg, mint eddig sejtettük

A Microsoft szerint tavaly augusztusi felbukkanása óta az MSBlast, vagy más néven Blaster féreg legalább 8 millió, Windows operációs rendszert futtató személyi számítógépet fertőzött meg, vagyis jóval többet, mint amennyiről a korábbi híradások szóltak. A redmondi székhelyű vállalat ezt a fertőzési adatot egy a féreg fertőzött rendszerekről történő eltávolítására hivatott online eszköz segítségével állapította meg.

Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a 8 millió fertőzőtt rendszer az alsó határt jelenti, tehát ennyi számítógépet fertőzött meg teljes bizonyossággal a kártevő, de elképzelhető, hogy a valóságban ennél sokkal több, akár 15-20 millió PC is elkapta az említett fertőzést. Stephen Toulouse, a Microsoft Security Response Center egyik biztonsági vezetője elmondta, hogy a szoftvercéghez még a tavalyi esztendő végén is rengeteg olyan visszajelzés érkezett, mely szerint a Blaster féreg továbbra is él és virul.

A Blaster, illetve a hozzá hasonló számítógépes kártevők megjelenése komoly presztízsveszteséget okozott a biztonsági résektől hemzsegő szoftvereket fejlesztő Microsoft számára. Éppen ezért a vállalat nemrégiben úgy döntött, hogy még a következő generációs Windows-t fejlesztő csapattól is elvon néhány fejlesztőt annak érdekében, hogy a Windows XP biztonságát helyre tudja pofozni. Mint ismeretes, a Microsoft valamikor idén év közepén kívánja kiadni a Windows XP Service Pack 2 nevezetű nagyszabású javítócsomagot, mely várhatóan jelentős mértékben növeli majd a PC-k biztonságát.

Az internetes biztonsági megoldások fejlesztésével foglalkozó cégek többségét meglepetésként érte a Microsoft által most közölt Blaster fertőzöttségi adat, ugyanis ezen vállalatok mindeddig néhány száz ezerre becsülték a féreg által megfertőzött számítógépes rendszerek számát. Alaposan meglepődtem a Microsoft 8 milliós adatán, de nincs okom kételkedni benne, hiszen kétségkívül a Microsoftnak van a legjobb rálátása az ügyre - nyilatkozta Alfred Huger, a Symantec fejlesztési részlegének igazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzool #27
    Nos, én egy szóval sem állítottam, hogy esetleg a jövőben ne lenne ilyen féreg vagy vírus vagy egyéb kártevő. De most nincs, és ha az ember mindent megtesz (windowsupdate, tűzfal+vírusirtó, olvas virushirado.hu-t), akkor sok kellemetlenségtől kímélhetni meg magát.:)
  • mrzool #24
    Nézd. Én elég paranoiás vagyok, de a tényeknek is hiszek.:) Ha mondasz egy vírusnevet, amely előbb jelent meg, mint a javítás, akkor mea culpázok. Addig felesleges okoskodni.:)))
  • mrzool #22
    A lehetőség megvan, csak még soha nem volt rá példa.:) Vírusokat persze kaphatsz e-mailben, de eddig még nem volt olyan féreg, ami olyan vindóz sebezhetőséget használt volna ki, amire ne lett volna elérhető a javítás. Gyakran több hónapos exploitra írnak férgeket, mert úgyis van egy csomó lusta és felelőtlen user, aki nem patchel...
  • HuAn82 #20
    lol!
  • mrzool #19
    Hát persze. Álmodj, királylány...
  • [HUN]PAStheLoD #18
    pedig az alap windóz xp beállításokban BE (!) van kapcsolva a wines tűzfal... namármost m$ aztmondta hogy nincs.. , de ez mellékes is .. az kapta el aki olyan hülye, hogy vagy valami zone alarm szerű megacsodát használ, nemhasznál semmit (még windózost se)

    a leglámább felhasználó nemtudja kikapcsolni a win xp-s tűzfalat...
  • Mage #17
    ez nem érdekes, mert a vírusokat is ők írják főleg
  • lck #14
    Egyszer, friss XP-vel tűzfal nélkül felszaladtam vírus adatbázist frissíteni. 2 perc sem kellett neki...
  • mrzool #12
    Sőt, a Blaster soha nem is terjedt e-mailben, ahogy mondod, az egy RPC worm.
  • Bucser #11
    Egyébként blaster nem csak e-mail-el terjed.... Frissen telepített XP-s notebook ami nem látott még életében hálózatot felkerül egy ADSL kapcsolatra és 2 perc múlva jön az rpc hiba... Szal a blaster már nem csak e-milben terjed (hozzáteszem semmilyen mailkliens nincs beállítva rajta....)