Spencer

A sikeres évet követően az Intel vezetőinek nőtt a bónusza

Barrett, az Intel hatvannégy esztendős elnök-vezérigazgatója tavaly 610 ezer dolláros alapfizetést kapott, vagyis ugyanannyit, mint 2002-ben, ezzel szemben bónusza egy év alatt 1,07 millió dollárról 1,51 millió dollárra növekedett, részvényopciója pedig 584 ezerről 1,35 millióra nőtt.

Paul Otellini, a jövőre a vezérigazgatói székben várhatóan Barrettet váltó, ötvennégy esztendős jelenlegi Intel elnök fizetése ugyancsak változatlan maradt, egész pontosan 350 ezer dollár. Míg 2002-ben Otellini 612 ezer dollár rendes fizetést kapott, addig 2003-ban már nem kevesebb mint 867 ezer dollárt, és ugyanezen időszak alatt részvényopciói 664 ezerről 900 ezerre gyarapodtak.

A Santa Clara-i (Kalifornia) székhelyű chipgyártó vállalat legtöbb konkurenséhez hasonlóan kedvező évet zárt tavaly, hiszen mind forgalma, mind pedig nyeresége növekedett, ami éles kontrasztot mutat a megelőző két esztendőhöz képest. Szakértők szerint a világ elsőszámú chipgyártójaként nyilvántartott vállalat különösképp a javuló hordozható számítógép, illetve szerver eladási mutatóknak köszönheti a sikeres évet. Az Intel 2003-ban mintegy 30,1 milliárd dolláros forgalmat bonyolított le, ami 13 százalékos növekedést jelent 2002-höz képest, amikor is a vállalat 26,8 milliárd dolláros forgalmat regisztrált. Az egy részvényre jutó osztalék 2003-ban 85 cent volt, ami 85 százalékos növekedést jelent a 2002-ben feljegyzett 46 centhez képest.

Szakértők szerint az Intel többek közt azért zárt jó évet 2003-ban, mert a gyártási költségeket pozitívan befolyásoló új technológiákat vezetett be, és ennek természetesen 2004-re és a közeljövőre is meg lesz a hatása. Elhibázott lépés volt viszont, hogy az Intel hirtelen megemelte a flashmemória termékeinek az árát. Ennek következtében ugyanis nem hogy nőtt az Intel ezen szektorbeli bevétele, hanem a lanyhuló érdeklődés miatt jelentős mértékben visszaesett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Raszkolnyikov #4
    Ez nagy szerű! az Intel ismét bebizonyította, hogy hogyan lehet a szemetet rá sózni az emberekre! Jól van, meg is érdemlik a érte a pézt!