SG.hu

Kovács Kálmán elindította a MITS Központi Kiemelt Programjait

A Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter által vezetett Információs Társadalom Koordinációs Tárcaközi Bizottság (ITKTB) 2004. március 30-i ülésén elindította a Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) központi kiemelt programjait.

A MITS az egész társadalom felzárkózásának stratégiája. Céljai és az azokat megvalósító programjai illeszkednek az Európai Unió stratégiájához és programjaihoz, valamint a Nemzeti Fejlesztési Tervhez. A célok megvalósítását szolgálja 19 Központi Kiemelt Program, amelyek közül az első fázisban 15 indul el. A fennmaradó négy kiemelt programot a bizottság a következő ülésén indítja el.

A programok indítása azt jelenti, hogy a feladatokat egységes szervezeti keretbe foglaljuk és a Magyar Információs Társadalom Stratégia monitoring rendszeréhez illeszkedő indikátorokkal látjuk el. Ahol a feladatok végrehajtása már megkezdődött ott a feladatok a stratégiának megfelelően kibővülnek a MITS rendszeréhez illeszkedő feladatokkal. A kialakított irányítási rendszer lehetővé teszi a programok előrehaladásának követését és az európai normák szerinti értékelését. Minden programhoz meghatározásra kerültek a 2004. évi feladatok és ahhoz kapcsolódó költségvetési és egyéb források. A társtárcákkal közösen kialakított programok tárcaközi egyeztetésekre és társfinanszírozási megállapodásra épülnek. Az ITKTB a központi kiemelt programokat gördülő tervezéssel évente vizsgálja felül.

Az információs társadalom kialakulásával a munka világa is alapvető változásokon megy keresztül. Az eMunka program (KKP-01) e változásoknak megy elébe többek között az Egységes Munkaügyi Nyilvántartó Rendszer bevezetésével, a nyilvántartó központ kialakításával.

Az eÜzlet program (KKP-02) kulcsfeladatának tekinti a vállalaton belüli és vállalatközi intelligens rendszerek fejlesztését, használatának elterjesztését, a kis- és középvállalatok információtechnológiai felzárkóztatását.

Az eKözlekedés (KKP-03) a fenntartható gazdasági növekedéshez kétféleképpen járul hozzá: a személy- és áruszállítások intelligens szervezésével (jobb járműkihasználás), illetve a forgalmi áramlatok korszerű lebonyolításával (torlódások, balesetek, levegőszennyezés csökkentése).

Az eAgrárium (KKP-04) programja a versenyképes mezőgazdasági termelés érdekében több fejlesztési területet határoz meg. Ilyenek az alapvető információszolgáltatások (piac-és termékinformációk, szabványok, EU-hírek stb.) avagy a mezőgazdaságot szolgáló adatbázisok felmérése, fejlesztése.

Az eKormányzat program (KKP-05) célja a szolgáltató állam, amelyben az elektronikus szolgáltatások révén javul az állampolgárok közérzete, lerövidül az ügyek intézésének átfutási ideje. Fejlesztik és bővítik az e-szolgáltatások alapinfrastruktúráját, megteremtik azok jogi hátterét, kialakítják a keretfeltételeiket, és magukat a szolgáltatásokat.

Az eÖnkormányzat program (KKP-06) az e-közigazgatást alapozza meg a helyi önkormányzati szakigazgatásban, jogszabály-alkotó munkával, a különböző programok és pályázatok témáinak, finanszírozási feltételeinek és felhasználásának összehangolásával.

A Nemzeti Digitális Adattár (KKP-07) jelentős szerepet játszik a magyar kulturális értékek nemzetközi ismertségének és elismertségének növelésében. Az új elérési forma nem csak a határon túli magyarság, hanem más nemzetek tagjai számára is lehetőséget teremt a magyar kulturális értékek megismerésére.

Az eEgészség program (KKP-09) a lakosság egészségnek megőrzésében, az ellátás hatékonyságának megerősítésében ad informatikai támogatást, egyebek között nyilvántartások, adat- és tudásbázisok kialakításával, tartalom-fejlesztésekkel.

Az eKörnyezet (KKP-10) programon belül négy részprogram foglalkozik a környezetvédelem (levegőszennyezettség, természetvédelem, meteorológia, vízügy) informatikai feladataival és szolgáltatásaival.

A Közháló program (KKP-11) azonos esélyt biztosít az állampolgárok számára az interneten keresztül elérhető szolgáltatások és információk hozzáférésére. E program kapcsolódik az eMagyarország (KKP-13) megvalósításához, amelynek elsődleges célja egységes színvonalú szolgáltatásokat nyújtó nyilvános közösségi hozzáférési helyek létrehozása és működtetése az ország egész területén, ezáltal biztosítva a hozzáférést az információkhoz, az e-közigazgatás, távoktatás, távmunka, e-gazdaság lehetőségeinek kihasználását.

A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztés programja (KKP-12) a kutatás, felsőoktatás és közgyűjtemények mintegy 700 intézmény 600 ezer felhasználója számára nyújt globális kommunikációs lehetőséget, Budapesten kívül 30 városban nagysebességű internet csatlakozást. Az elkövetkező években egyebek között megteremti a hálózati infrastruktúra további építését; szuper-számítógépes és GRID-alapú bővítését.

Az eDemokrácia programban (KKP-17) a már létező megoldásokra épülve indulnak fejlesztések, amelyeknek - egyebek között - a fő céljai 2006-ig: üvegzseb és átláthatóság, társadalmi kontroll, az állampolgári jogok lehetőségének kiszélesítése, a demokráciához köthető információs és kommunikációs technológiák széleskörű kipróbálása.

Az IT K+F kutatás-fejlesztési program (KKP-18) az információs és kommunikációs technológiák elterjesztését segítve korszerűsíti a tudományos értékalkotás infrastruktúráját.

Az eErnyő program (KKP-19) a Magyarországon is tapasztalható digitális megosztottság leküzdését tűzi célul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #2
    eMunka, eKözlekedés, eErnyő, eKéneMárMondaniVégreÉsTeretEngedniAzoknakAkikAkarnakIsValamitTenni...