Berta Sándor

DVD, EVD, FVD - hol a határ?

Nincs még elegünk a különböző DVD-szabványokból? Nem baj, felbukkant már az EVD is, de ha még mindig telhetetlenek lennénk, akkor készül az FVD.

Ember legyen a talpán, aki képes eligazodni a sok, szinte naponta szaporodó szabványok között. Különösen igaz ez a DVD-k frontjára. A DVD után ugyanis már hallani lehet a HD-DVD-ről és az EVD-ről is. Az utóbbi az Enhanced Versatile Disc, vagyis a kínai DVD-szabvány rövidítése.

Hogy véletlenül se unatkozzunk, itt az újabb jövevény, a DigiTimes tudomására jutott ugyanis, hogy Tajvan is új szabvánnyal száll be a versenybe. A csak pletykának tartott információt megerősítette Huang Der-ray, az Opto-electronics & Systems Laboratory (OES) igazgatóhelyettese is. A szakember elmondta, hogy a cége a tajvani állam által támogatott Industrial Technology Research Institute (ITRI) megbízásából valóban elkezdte kifejleszteni az FVD-t, tehát a Finalized Versatile Disc nevű szabványt. Ennél, ugyanúgy, mint az EVD esetében egy normál DVD-médiumot használnak adathordozóként. Audio- és videoformátumként a Windows Media 9-et akarják felhasználni.

Mind az EVD, mind az FVD kifejlesztését azokkal a magas licence-díjakkal indokolták Kínában és Tajvanon, amelyeket a DVD-lejátszók és -lemezek után kell fizetni. Kérdéses azonban, hogy bármelyik formátum is beválna, ugyanis - bár a szakértők szerint nem szabad elhamarkodott következtetéseket levonni - például az EVD-kompatibilis lejátszók jóval drágábbak a hagyományos a DVD-lejátszóknál. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a tajvani próbálkozás mögött ott áll a Microsoft és amit a redmondiak egyszer a fejükbe vesznek, azt általában meg is valósítják.

Ráadásul még egy előny szól a két szabvány mellett: ez pedig az, hogy a kínai, illetve a tajvani állam által támogatott lemezek és lejátszók előbb kaphatók lesznek, mint a DVD-Forum nevű szervezet által hosszabb ideje favorizált, de még mindig sehol sem lévő HD-DVD. A HD-DVD-nél a MPEG-2 a H.264/AVC formátumot használják majd.

Ugyanakkor nekünk, felhasználóknak nem kis aggodalmat okozhat az egyre több, egymással közel sem kompatibilis "DVD-utód" szabvány és formátum. Bár biztosra vehető, hogy megjelennek majd a több formátumot támogató multifunkciós lejátszó készülékek is, ám nagy türelemmel kell rendelkeznie annak, aki kivárja a megjelenésüket és persze az is biztos, hogy ezek a berendezések nem lesznek olcsók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeszteloPontHu #14
    Hasonlóan az MPEG-4-hez, ami mögött legalább nem egy cég áll...
  • droland #13
    "...és amit a redmondiak egyszer a fejükbe vesznek, azt általában meg is valósítják..."

    Ez a mondat itt nagyon igaz :) ...

    Mellesleg azt azért nem szabad elfelejteni, hogy a Windows Media mind audio, mind film, mint pedig internetes lejátszásra, mint hdtv-re KIVÁLÓ, tehát nagyon széleskörű és rugalmas, ez pedig nagyon nagy adu ász az MS-nek...függetlenül most tényleg az MS-től a Media9 igenis egy nagyon jó "codec"...
  • Munch #9
    Ez még sokáig így lesz, mivel a DVD elterjedt, és nem archiválásra, hanem filmezésre van többnyire használva. És arra 4.38 giga elég, mert jó a minőség.
  • FtranX #5
    Nem értem minek kell kínlódni az elavult DVD technológiával. Manapság nem tud az ember normálisan archiválni, mert DVD-ből is egy szatyorra való kell hozzá. Amikor bejött a DVD, egy nagyobb vincsi mérete 2 GB körül volt. Most ez 200 GB. És még mindig 4,2-es DVD-nél tartunk.

    Hol vannak a azok a technológiák, amikről az évek során olvashattunk? (többszáz gigás optikai lemezek, stb)
  • Cat #4
    birom hogy microsoftnál az a baj, hogy mindenkire rá akarja kényszeríteni a szabványait (lásd windows media), itt meg az a baj hogy nincsenek szabványok
  • Nonoo #3
    Az nem baj hogy sok féle lesz a világon, csak valahogy egymással legyenek kompatibilisek. Bár ahogy ezeket a cégek erre nem adnak, csap a profit. Olyan lesz mint a Vhs meg mint a Beta.
  • Darth Sith #2
    minek ennyi fajta. kéne egy sima DVD és azt fejlesztgetni egyre nagyobb kapacitásra... :)
  • Obi Wan #1
    Ha a (D)VD elől elfogynak a betűk akkora kb abbahagyják...