SG.hu

Tisztaszoftver programot indított az IHM

Tisztaszoftver Program néven új programot indított az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) azzal a céllal, hogy elősegítse a korszerű és jogtiszta szoftverek használatát a közszférában.

Elengedhetetlen követelmény, hogy az uniós országokhoz hasonlóan hazánkban is jogtiszta, korszerű szoftvereket használjanak a közszférában. A most induló program célja, hogy elősegítse a közszférában a szoftverekhez való jogtiszta hozzáférést és azok használatát. Az IHM Tisztaszoftver Programjának keretében 75 ezer közalkalmazott kap ECDL oktatócsomagot, 10 ezer pedagógus informatikai továbbképzése indul el, az eMagyarország pontok 2 ezer gépére telepítünk Magyar Office-t és a közoktatási intézmények számára jogtiszta szoftvereket biztosítunk.

Az Oktatási Minisztérium felmérése szerint a közoktatási intézmények számítógépes munkaállomásainak több mint 90 százalékán Microsoft operációs rendszereket és irodai alkalmazásokat használnak, a kiszolgáló (szerver) gépek esetében pedig a Microsoft szoftverek részesedése 50 százalék felett van. A szoftverek jelentős része nem jogtiszta, többségük elavult verziójú. A szükséges Microsoft szoftverek beszerzésének, frissítésének költségei azonban meghaladják az intézmények pénzügyi lehetőségeit.

A Tisztaszoftver Program keretében az IHM megállapodást kötött a Microsofttal. A megállapodás valamennyi, a közoktatási intézményekben használt munkaállomásra biztosítja a mindenkori legfrissebb Microsoft operációs rendszer és irodai programcsomag professzionális változatának, a középiskolák számára pedig emellett a Microsoft szervertermékeinek használatát. A megállapodás kiterjed az általános és középiskolai pedagógusok saját számítógépeire, melynek révén otthonukban is jogtisztán használhatják a mindenkori legfrissebb Microsoft operációs rendszert és irodai programcsomagot. A megállapodás egyben szoftveramnesztiát is jelent, mivel a szerződés értelmében a Microsoft úgy tekinti, hogy a kedvezményezettek február végéig már meglévő gépein biztosított a frissítési alap függetlenül attól, hogy ezt legális licenccel igazolni tudják-e vagy sem.

Kovács Kálmán elmondta, az IHM célja, hogy a közszférában a Microsoft alkalmazások mellett a szabad forráskódú szoftverek és egyéb alkalmazások (Linux, Novell, Unix) is szélesebb körben terjedjenek el.

A tárca az idén létesülő eMagyarország közösségi internet-hozzáférési pontokon - mintegy 2800 helyszínen - már a nyílt forráskódon alapuló Magyar Office-t telepíti. Emellett a napokban kapja kézhez 75 ezer, pályázatokon nyertes köztisztviselő és közalkalmazott (bírák, ügyészek, pedagógusok, védőnők) azokat az ECDL oktatócsomagokat, melyek esetében előzetesen maguk választhatták meg, hogy Microsoft vagy Linux alapú legyen. A projektre az IHM csaknem 200 millió forintot fordított.

Magyar Bálint ismertette az oktatási tárca tanár-továbbképzési programját. A Sulinet Expressz Program részeként valósul meg a Sulinet Programiroda által kidolgozott és a Pedagógus Továbbképzési és Módszertani Információs Központ által lebonyolításra kerülő "IKT (infokommunikációs technológiák) alapú oktatás" pedagógus-továbbképzés, amelyet az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és az Oktatási Minisztérium együttesen 400 millió forinttal támogat. A Program keretében 10.000 pedagógus 30-120 órás továbbképzésére van lehetőség.

"Az e-Europe+ programhoz csatlakozva Magyarország már eddig is jelentős lépéseket tett az információs társadalom elterjesztésére. Ha a térségben élen szeretnénk járni az informatika és a technológia területén, akkor már iskolás kortól kezdődően a legmodernebb eszközökkel kell megismertetni a felnövekvő nemzedékeket, és folyamatosan naprakész ismeretekkel kell ellátni őket. Örülünk annak, hogy hazánkban létrejöhetett ez az együttműködés, és ezáltal a Microsoft a magyar diákok és tanárok számára is lehetővé teheti a legkorszerűbb technológiák megismerését" - nyilatkozta Vityi Péter, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója.

Terjék Balázs, a Közoktatási Rendszergazda Egylet elnöke elmondta, kiemelkedő jelentőségűnek tartja a Tisztaszoftver Programot, mivel lehetővé teszi, hogy a diákok olyan modern szoftverkörnyezetben sajátíthassák el a digitális írástudás alapjait, amellyel később munkahelyeiken is találkoznak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Pheel #13
  Hát ha ellenzékben vannak, mint most is, az nagyobb szopás...

  Na de ennyit a politikáról.
 • Mike #8
  Mi mas lenne mint Microsoft

  Magyarorszagon ezt is lehet
 • [HUN]PAStheLoD #1
  hudejo..