Berta Sándor

Milliárdos víruskárok az európai kisvállalatoknál

Megdöbbentő adatokat hozott nyilvánosságra a vírusok okozta károkról a Network Associates biztonságtechnikai cég. A tanulmányból kiderül: az európai kisvállalatoknak tavaly 22 milliárd eurós kára és vesztesége származott 2003-ban a vírusokból és férgekből.

Mindez az összeg csupán csak azt a kárt jelenti, amit a számítógépek kiesése jelentett. Az egy-egy vírustámadás által okozott veszteség kereken ötezer euró, vagyis körülbelül egymillió 250 ezer forint. A Network Associates a felmérés elkészítésekor közel 500 kisvállalatot kérdezett meg a tapasztalataikról. A magasnak számító kárösszeg szakértők szerint azért "jöhetett ki", mert a legtöbb cégnél nem megfelelőek a hálózati biztonsági intézkedések.

A megkérdezett európai vállalatok 22 százalékának kellett 2003-ban legalább egyszer több órára felfüggesztenie a munkát egy-egy vírustámadás miatt. Különösen sok vállalkozásnak okoztak kárt a vírusok Olaszországban (a cégek 30 százalékánál), és Franciaországban (a vállalatok 50 százalékánál). Németországban a társaságok egyharmadának kellett egy-egy vírustámadás után új hardveralkatrészt beszereznie. A cégek 29 százalékánál vesztettek el hasonló okokból fontos adatokat, vagy szembesültek a vírusok okozta komoly károkkal. Mindezek ellenére megdöbbentő, hogy a német társaságok 11 százalékánál egyáltalán nem használnak vírusirtókat!

Spanyolországban és Nagy-Britanniában ugyanez az arány mindössze 1 százalék. A német cégeknek csak a tíz százaléka hiszi azt, hogy elegendő összeget fektetett be az információ-technológiai biztonságba. A vállalatok 38 százaléka szerint van a tavalyinál nagyobb esély egy vírustámadásra. A német társaságok 28 százaléka pedig a spam e-mailek számának megugrásáról számolt be a Network Associates munkatársainak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #5
    Proxy szerver például? Okostojás :-p
  • Yfel #3
    Arrol nem is beszelve, hogy alapban gyanakvassal fogadom azokat a szamokat amik olyan cegektol jonnek, akiknek erdekeltsege van a minel nagyobb virusok-biztonsagi problemak okozta karokkal kapcsolatos bevetelkiesesek bejelenteseben. Mint pl a Network Associates :o)

    Y
  • vrob98 #2
    "az európai kisvállalatoknak tavaly 22 milliárd eurós kára és vesztesége származott 2003-ban a vírusokból és férgekből."

    Csak egy dolog maradt ki:

    egyéb európai kisvállalatoknak tavaly felbecsülhetetlen eurós nyeresége származott 2003-ban a vírusokból és férgekből.

    vírusírtó szofverek fejlesztői, jobb hardverek fejlesztői, gyártói, szakemberek, informatikai cégek, ezeknél takarítószemélyzet, pizzafutár az étkeztetéshez, stb ... a végtelenségig lehetne sorolni

    :)
  • [HUN]PAStheLoD #1
    megérdemlik ;>