SG.hu

Javaslatcsomag a számítógépes hálózatok biztonságának javítása érdekében

A Kereskedelmi Kamarát, az Üzleti Szoftver Szövetséget és a TechNet nevű lobbicsoportot is magába tömörítő Nemzeti Internetbiztonsági Társulás (National Cyber Security Partnership) egy olyan javaslatcsomagot tett közzé az Egyesült Államokban, amelyben többek között egy biztonsági figyelmeztető hálózat kongresszusi támogatással történő létrehozását sürgeti, valamint egy, a biztonságosabb otthoni internethasználatot előmozdító országos média-kampány szükségességére hívja fel a figyelmet.

A szövetség ezen kívül egy, a magánszféra képviselőihez kapcsolódó internetbiztonsági információs klíringintézet felállításához is a Kongresszus anyagi pártfogását kérte. A javaslatok köre az otthoni felhasználókat megcélzó 'internetbiztonsági eszköztár' (Home User Cyber Security Tool Kit) kialakításától kezdve az 'internetbiztonsági hónap' meghirdetéséig számos konkrét cselekvési tervet kínál. A javaslatcsomag egyúttal választ ad azokra a kormányzati tisztviselők és egyes biztonsági szakértők által megfogalmazott kritikai észrevételekre is, amelyek szerint az üzleti vállalkozások gyakorlatában nemigen tükröződnek vissza a Bush elnök fémjelezte internetbiztonsági elképzelések.

A Fehér Ház 2003 februárjában kiadott stratégiai iránymutatója (National Strategy to Secure Cyberspace) arra kötelezi a szövetségi szerveket, hogy gondoskodjanak számítógépes hálózataik megfelelő biztonságáról, ám a magánszférát illetően pusztán csak javaslattal áll elő arra nézve, hogy az üzleti csoportok a belbiztonsági tisztviselőkkel karöltve erősítsék meg rendszereik biztonságát a hackerek, vírusok és más hálózati fenyegetések egyre növekvő kockázatával szemben.

A javaslatban szereplő "Figyelmeztető Hálózat" (Early Warning Alert Network) kialakítása révén az ország legfontosabb számítógépes rendszereit felügyelő társaságok jobban meg tudnának birkózni a hálózatot érő támadások veszélyeivel.

Az "Országos Válságkezelő Központ" (National Crisis Coordination Center) néven említett klíringintézet pedig annak a mintegy 22 jelenleg is működő információs és elemző központnak lenne a centralizált formája, amelyek a különböző iparágak képviselői között biztosítják a hálózatok veszélyeztetettségére vagy sebezhetőségére utaló információk cseréjét.

A nyilvános figyelemfelhívó kampány az óvodáktól kezdve a felnőtt lakosságig a társadalom egészét hivatott megcélozni. A kampány részeként az általános és középiskolák számára számítógépes etikai és biztonsági tananyagot dolgoznának ki, a televízióban és a nyomtatott sajtóban pedig az internetbiztonság fontosságát hirdető felhívásokat tennének közzé. Az internetbiztonsági társulás emellett egy olyan ingyenes online útmutató kiadására is javaslatot tett, amely a legalapvetőbb internetbiztonsági óvintézkedésekkel ismertetné meg az otthoni és céges számítógép-használókat.

A társulás tagjai a Kongresszus több képviselőjével karöltve egy sor olyan önkéntes internetbiztonsági lépéssort is kidolgoznak a magánszféra számára, amelyek reményeik szerint elejét veszik majd annak, hogy további kormányzati szabályozások és rendeletek meghozatala váljék szükségessé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!