SG.hu

Vita van a brit elektronikus újságok auditálása körül

[Mediainfo] A The Guardian és a The Observer digitális verziójának piacradobási szándéka ismét ráirányította a figyelmet az elektronikus újságok auditálását övező vitára Nagy-Britanniában.

A Guardian Unlimited nemrégiben közölte, hogy a kiadó tervei közt szerepel testvérlapjai digitális kiadásainak piacradobása. Simon Waldman, a Guardian Newspapers digitális kiadási igazgatója elmondta, hogy az új, elektronikus kiadás a számítások szerint rendkívül jól jövedelmező termék lehet. A Guardian digitális kiadása havonta 9,99 fontba fog kerülni, míg a The Observer ára 4,99 font lesz. Kombinált előfizetés esetén 11,99 fontos kiadással számolhatnak a digitális kiadások előfizetői egy hónapban. Az azonban nem valószínű, hogy a The Times is megjelenjen digitális formában, amíg nem változik a brit szabályozás, és nem fogják az e-lapok eladási adatait a hagyományos kiadásokéhoz hasonlóan auditálni.

"Szerintem mindenképpen bele kellene venni a digitális kiadásokat is az eladási statisztikába, hiszen így kapunk reális képet arról, hogy valójában hányan is olvasnak egy-egy újságot" - mondta el Waldman.

Az ABC szabályozásának megváltoztatása jól jönne például a Financial Times-nak is, amelynek a brit lappiac általános trendjeit követő módon folyamatosan csökken az eladott példányszáma. A FT átlagos napi eladásai éves összevetésben 8 százalékkal csökkentek, miközben az FT.com előfizetői létszáma 50 százalékkal nőtt a január végét megelőző hat hónapban, amely így elérte már a 74 ezer főt.

Zach Leonard, az FT brit igazgatója elmondta, hogy az internetes ágazat gyors növekedése ellenére addig nem gondolkodnak digitális lap piacra vezetésében, amíg nem változik az ABC szabályozása kedvezően, azaz nem auditálják az e-lapokat hagyományos társaikhoz hasonlóan. Leonard elmondta, hogy lapjuk már két e-újság készítésére alkalmas szoftver gyártójával is tárgyalt, egyelőre azonban nem lépnek tovább, amíg "az ABC szabályozása sújtja a digitális kiadásokat".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!