Berta Sándor

Rákkeltő anyagokat használt az IBM?

Az esküdtekre vár annak eldöntése, hogy vajon alkalmazott-e rákkeltő anyagokat az amerikai vállalat. Már mind a védő-, mind a vádbeszédeket megtartották abban az ügyben, amelyben két egykori alkalmazott azzal vádolja az IBM-et, hogy rákkeltő anyagokat is felhasználtak a gyártás során.

A döntés most a 12 esküdtre vár, közülük legalább kilencnek kell egyhangúan döntenie ahhoz, hogy kiderüljön: Jim Moore és Alida Hernandez kapnak-e kártérítést vagy sem. A vád szerint a konszern rákkeltő vegyianyagokat alkalmazott a san jose-i merevlemezgyárában a winchesterek készítésekor. Ezen felül a két volt alkalmazott azt is az IBM szemére veti, hogy elhallgatták előlük a tényt: rákkeltő anyagokkal dolgoznak. A jogi furcsaságokból adódóan azonban a károsultaknak kell bebizonyítaniuk, hogy valóban szenvedtek egészségkárosodást, de azt is, hogy az IBM tudott ezekről az anyagokról, mégsem tett ellenük semmit és szándékosan nem világosította fel a veszélyekről az alkalmazottakat.


Jobbra Alida Hernandez, balra James Moore a tárgyalóteremben

"Amennyiben Önök olyan szimptómákat találnak, amelyek arra engednek következtetni, hogy ki voltak téve káros vegyi folyamatoknak, akkor ezt közölniük kell az illetővel, ezt írja elő a törvény. Ám, miként történhetett az, hogy az IBM-nél senki nem szólt ezekről a dolgokról egy szót sem?" - kérdezte az alperest és az őt képviselő jogászokat Richard Alexander, a felperesek ügyvédje. Robert Weber, az IBM-t védő egyik ügyvéd ugyanakkor cáfolta, hogy a két volt alkalmazott egészségkárosodásai és rákos daganatai összhangban állnának az IBM-nél végzett munkájukkal.


A két ügyvéd, jobbra Robert Weber az IBM képviselője, balra pedig Richard Alexander

A 12 esküdt azért van nehéz helyzetben, mert az ügy precedens értékű lehet. Jelenleg ugyanis 257 (!) hasonló ügyben folyik eljárás, közülük három tárgyalása márciusban kezdődik meg New Yorkban. Kérdéses persze az is, hogy ha bebizonyosodik a két exalkalmazott igaza, akkor hány, a számítástechnikai vagy az elketronikai iparban dolgozó munkás fog "kipakolni" vagy perre menni munkaadójával hasonló indokok miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #8
    Szóval te is dohányos vagy?
  • Csatti #6
    Nézd, az egy dolog, hogy pereled mondjuk a dohánygyártókat, amikor tudod, hogy az szar neked, és megint más, ha a céged veszélynek teszi ki az egészségedet a tudtodon kívűl, szal jelen esetben igenis egyetértek a perrel.
  • Cat #4
    valószinüleg azért, mert most van/volt a vége, nem?
  • Yfel #3
    Szerintem arra értette, hogy az SG előhúz egy kétéves ügyet :D
  • Sliders #2
    Ezt a "jájj hát ez szörnyűűű" szöveget remélem nem a károsultakra értetted?? Merha igen elég fura ember vagy. Én el tom képzelni hogy ilyen megtörtént!
  • [HUN]PAStheLoD #1
    jájj hát ez szörnyűűű