Spencer

GDDR3 memóriát kap a GeForce GX 5700 Ultra

Az Nvidia a nemrég bemutatkozott nagy teljesítményű középkategóriás GeForce GX 5700 Ultra típusjelzésű grafikus processzorai esetében engedélyezni kívánja a GDDR3 memóriák támogatását, noha korábban ezen memóriákat csak a jövőben érkező újgenerációs grafikus megoldásai esetében kívánt használni.

A Santa Clara-i (Kalifornia) székhelyű vállalat termékkínálatában jelenleg fellelhető GeForce FX 5700 és GeForce FX 5700 Ultra hivatalosan a DDR és GDDR2 memóriákat támogatja. Habár jelenleg már elérhetők a piacon 1 GHz-es frekvencián üzemelő DDR memóriachipek, az Nvidia úgy döntött, hogy a legnagyobb teljesítményű GeForce FX 5700-as kártyákat 900 MHz-es GDDR2 chipekkel vértezi fel.

A GDDR3 a GDDR2 magasabb működési frekvenciát lehetővé tevő, logikus továbbfejlesztésének tekinthető. Habár a GDDR3 nagymértékben a GDDR2-ből eredeztethető, lényeges különbség, hogy a GDDR3 egyirányú kapujeleket használ, ami elkülöníti egymástól az írást és az olvasást. Ezzel szemben a GDDR2 kétirányú kapujelet használ. Ugyancsak fontos különbség, hogy a GDDR3 esetében alkalmazott interfész technológia feszültség és nem áram alapú. Az újgenerációs grafikuschipek többsége egyébként mind a hagyományos DDR, mind pedig az újabb GDDR2 és GDDR3 memóriachipekkel kompatibilis, ami a grafikuskártyák gyártásával foglalkozó cégek számára lehetővé teszi, hogy számos különböző teljesítményű és árú termékkel lényegében az egész piacot le tudják fedni.

Egyelőre nem ismeretes, hogy az Nvidia miért döntött úgy, hogy már a jelenlegi felső-közép kategóriás GeForce FX 5700 Ultra esetében bevezeti a GDDR3 memóriákat, az viszont biztosra vehető, hogy az utóbbi memóriával szerelt újabb kártyák némileg gyorsabbak lesznek elődeiknél. Amennyiben hinni lehet a pletykáknak, a GDDR3 memóriával szerelt legújabb GeForce FX 5700 Ultra kártyák memóriafrekvenciája az eddigi 900 MHz helyett 950 MHz lesz. Jelen pillanatban egyébként egyedül a dél-koreai Samsung Electronics foglalkozik GDDR3 memóriák gyártásával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jani1191 #4
    70e körül vagy több
  • jani1191 #3
    Az biztos, de legalább a karik ára méglentebb megy de külömben meg szerintem semmi értelme ennek.
    Eddig FX5700U újonan 56-58e
    Új pedig biztos lesz majd valamikor 70e
  • [HUN]PAStheLoD #2
    ára ?
  • GABOR16 #1
    csúszik az NV40?