Rónai György

Fish Memory: Végre egységesített memóriakártyák?

Az Universal Transportable Memory Association (UTMA) bejelentette, hogy forradalmasítani kívánja a mobil flash memóriákat egy új, szabványos formával, amelyhez semmilyen kártyaolvasó, vagy adapter nem kell.

Egyszerű, nagy átviteli sebességű USB eszközről van szó, amely bármilyen eszközben működik, és még az SD illetve az XD kártyáknál is kisebb méretű. Ilyen Fish szabványú memóriakártyás eszközök már most fejlesztés alatt állnak, ráadásul a megoldás nyílt, minden gyártó számára szabadon felhasználható, elérhető. A mai tároló eszközök, amelyek segítségével mobil eszközökről a PC-re vihetünk át, vagy csak egyszerűen tárolhatunk adatokat, mind kártyaolvasót, adaptert, vagy kábelt igényelnek.

Ez azonban meg fog változni a Fish kártyákkal, amelyek gyors USB 2.0 kommunikációval közvetlenül csatlakoztathatóak például a PC-hez. A kártya átviteli sebessége több tíz megabit másodpercenként, amely által egy Fisht használó digitális kamera 20db 4 megapixeles képet egy másodperc alatt képes átküldeni. Ez már arra is elegendő sebesség, hogy valós időben videót rögzítsünk a hordozható Fish kártyára.

A Fish kártyának teljesen fém borítása van, tehát akár kulcstartónak is elég ellenálló. Az eszköz ráadásul elég kicsi ahhoz, hogy telefonba, PDA-ba, vagy digitális kamerába is passzoljon. Egy standard Fish kártya mérete nem hosszabb, mint 1,3 coll, és a szélessége valamint a magassága nem nagyobb, mint magának az USB portnak. A BabyFish kártya ráadásul még ennél is kisebb 25 %-kal.

A mai flash memóriákkal egy ilyen Fish kártya 2 GB tárolókapacitással rendelkezik, és az előrejelzések szerint 2005 végéig ez akár 16GB-ra is nőhet. A nagy tárolókapacitás segítségével fotókat, videókat, prezentációkat, MP3 zenéket, dokumentumokat vagy bármi mást tárolhatunk rajtuk, nagy mennyiségben.


Michael Minneman, az UTMA szóvivője szerint az emberek azt akarják, hogy egy eszköz legyen mindennel kompatibilis, ennek megfelelően 47 különböző ipari szakértő vett részt az UTMA fejlesztéseiben, és így a 34 legnagyobb PC és mobil eszköz gyártó közös munkájának lett eredménye ez az eszköz. Már most több cég bejelentette, hogy fejlesztés alatt állnak az új eszközeik, amelyek ezt a formátumot használják, és itt nem kis cégekre kell gondolni, ugyanis ezek a cégek több tízmilliárd dolláros résztvevői a piacnak.

A Fish memóriaszabvány jelenleg már elérhető az UTMA-tól, a licensz szerződés pedig nem diszkriminatív egyik cég számára sem, tehát minden jelentkező szabadon fejleszthet vele kompatibilis eszközt. A szabvány jövőbeli fejlesztéseit is az UTMA fogja végezni, nem kerül magánkézbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Flashy #9
    de akkor azt találták fel, hogy legyen minden eszköznek usb foglalata. nameg persze hogy az eszkoz semmi letezovel ne legyen kompatibilis, mert az mostanában alap.
  • redanger #7
    hi mindenkinek

    az nem lehet, hogy csak az usb port miatt ilyen nagy és esetleg ami ténylegesen belekerülne egy telefonba az sokkal kisebb? mert gondolom nem usb-n keresztül akarják a telefonba belerakni a memóriát.
  • Borg #5
    Hát pont ez látod.
    Olyan kicsi USB drive, ami nem csak számítógépben esztétikus, hanem mobilba meg mindenbe passzol.
  • Zolka #2
    Csak nem képzeled, hogy ezt a többi gyártó el fogja ismerni, és támogatja. Soha. Ez is süllyesztőben végzi.