Gege

Az EDGE drótnélküli szabvány karrierje

Biztosan többen meglepődtek, amikor kiderült: az EDGE névre hallgató, 100 kbit/s adatátviteli sebességre képes mobiltelefon-szabvány mégsem válik a múlt egy darabjává.

A 100 kbit/s-os technológiát a mobilszolgáltatók csupán ugródeszkának tekintették a 3G, azaz harmadik generációs telefonhálózatok felé, melyek 2,4 MB/s-os adatátviteli sebessége kemény versenytársat jelent a földi vezetékes szélessávú szolgáltatásoknak. A mobilszolgáltatók a kapacitás növelése, illetve a vonzó drótnélküli internetes szolgáltatások létrehozásához folyamatosan növelik hálózatuk sebességét.

Az elmúlt pár hónap során azonban mégis sorba jelentették be a szolgáltatók, hogy az EDGE és a w-CDMA (a 3G szabványt) egyszerre alkalmazó hálózatok kiépítését tervezik. A legnagyobb szolgáltató tette a legfrissebb bejelentést, a svéd Telia Sonera, mely a múlt hét végén jelentette be, hogy 3G-s hálózati eszközöket telepít városi területeken, ahol a potenciális ügyfelek száma elég nagy ahhoz, hogy garantálja a drága berendezések megtérülését, míg a kevésbé drága EDGE eszközöket vidéken telepíti.

Mi okozta a változást? "100 kbit/s-os sebességével az EDGE drótnélküli csatlakozási pontot jelent vidéken, melyet a vezetékes szélessáv-szolgáltatók mindig is figyelmen kívül hagytak, hiszen digitális előfizetői vonalaikat (DSL) és kábelmodemjeiket szinte kizárólag csak városi területeken teszik elérhetővé" - mondta Chris Pearson, a 3G Americas vezérigazgatója. "Nagyon sok hely van, ahová a vezetékes szélessáv még nem érkezett el, és bármilyen módszerhez képest az EDGE szolgáltatás jelentené a leggyorsabb internetelérést" - tette hozzá.

A váltásnak még egy oka van: a közgazdaságtan. Miközben általánosan javuló pénzügyi helyzet jelei mutatkoznak, a mobilszolgáltatók konzervatív pénzgazdálkodást jelentettek be erre az évre. A EDGE a drágább 3G technológiákhoz képest "alacsony árfekvésű kiegészítő megoldás" - fogalmaz a Deutsche Bank egyik közleményében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Frenzy #7
    50 mb egy napra is keves lehet ;-)
  • Munch #6
    És mi 50 MB egy HÓNAPRA???
  • Darth Sith #4
    ez tetszik, kérdés hogy mennyiért.. :)