Spencer

A HP a világ legnagyobb PC-gyártója

Az elmúlt esztendő negyedik negyedévében a fokozatosan növekvő személyi számítógépes piacon a Hewlett-Packard megelőzte fő riválisát, a Dellt.

A Gartner és IDC piackutató cégek legfrissebb jelentéseiből kiderül, hogy 2003 negyedik negyedévében 12-15 százalékkal növekedtek a PC-s eladások, éves szinten pedig a növekedés mértéke mintegy 11 százalékos volt. A Gartner szerint 2004-ben világszinten megközelítőleg 10,9 százalékkal, az IDC szerint pedig mintegy 11,4 százalékkal több személyi számítógépet adnak majd el, mint tavaly. PC alatt mindkét cég x86-os processzorral szerelt asztali számítógépeket, notebookokat és kiszolgálókat ért, ettől függetlenül a Gartner és az IDC módszertana némileg különbözik egymástól és ebből eredeztethető a két előrejelzés közötti különbség.

Szakértők szerint a PC-s eladási mutatók elsősorban azért javulnak, mert a személyi számítógépek ára folyamatosan csökken és ezen rendszerek egyre szélesebb rétegek számára válnak elérhetővé. Roger Kay, az IDC elemzője elmondta, hogy 2000-ben globálisan 140,2 millió darab PC talált gazdára, ami mintegy 226 milliárd dolláros bevételt jelentett a gyártók számára. Ezzel szemben 2003-ban már nem kevesebb mint 152,6 millió személyi számítógépet adtak el, viszont a gyártók bevétele csak 175 milliárd dollár volt, vagyis 51 milliárd dollárral kevesebb, mint a 2000-es esztendőben. 2002-ben egyébként ugyancsak 175 milliárd dolláros bevételt regisztráltak a szektorban, viszont ekkor csak 136,7 millió PC-t hoztak forgalomba.

Jelen pillanatban a Hewlett-Packard a világ elsőszámú személyi számítógép gyártó vállalata. Az IDC adataiból kiderül, hogy a vállalat egy év alatt 16 százalékról 16,9 százalékra növelte piaci részesedését, ily módon megelőzte a 2003 utolsó negyedévében a piac mintegy 16,3 százalékát uraló Dellt. A Hewlett-Packard és a Dell immár hosszú ideje nagyon szoros versenyt folytat egymással, melynek ékes bizonyítéka, hogy a HP-Compaq fúzió óta eltelt időkben a két cég lényegében folyamatosan váltja egymást a dobogó legfelső fokán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!