Rónai György

Vízhűtéses videokártyák a Sapphire kínálatában

Komplexitása, alacsony költséghatékonysága, és viszonylagos megbízhatatlansága miatt vízhűtés eddig nem igazán terjedt el a piacon. Több mint két évtizede szinte kizárólag a léghűtés volt a fő hűtési megoldás, azonban most, hogy egyre több hőt termelnek az egyre bonyolultabb egységek a számítógépben, egyre több gyártó fordul más hűtési megoldások felé.

Az ilyen alternatív hűtési megoldások közé tartozik például a kompresszoros hűtés, a heatpipe technológia, vagy az említett vízkeringetős megoldás. Évről évre mindig megjelenik egy-egy újabb cég, amely ezen megoldások egyikét kínálja fel termékeihez vagy általános célra. Manapság már készen kaphatunk vízhűtő rendszereket, amelyek képesek a gépünk minden melegedő alkatrészének hűtésére, sőt, kezdenek megjelenni az egyedi vízhűtéssel ellátott alkatrészek is.

Az első ilyen cégek egyike még anno a 3DPower volt, amely a Poseidon Geforce3 kártyáját kínálta vízhűtéssel. Ez azonban nagyon csekély érdeklődést kapott a vásárlók részéről, sőt, kis hazánkban szinte még a gyártóról sem hallottunk, amely ezután el is tűnt teljesen a színről. A következő ilyen vízhűtéses videokártyát a Gainward mutatta be idén nyáron, amelyen egy Geforce FX 5900 Ultra kártyát rejtettek a meglehetősen robosztus vízhűtő megoldás mögé.



Most a Sapphire-on a sor, amely ugyancsak nem akar lemaradni a versenytársak mögött; a cég bejelentette, hogy tervbe vette vízhűtéses RADEON grafikus kártyák piacra dobását. A cég a Koolance hűtési megoldásait fogja rátenni a kártyáira, amely a világ egyik vezető high-end hűtési megoldásait forgalmazza.


A Sapphire passzív hűtéssel jelenleg is kínál high-end grafikus kártyákat, amelyek az abszolút csendes gépre vágyó embereknek a lehető legjobb választást jelentik. A vízhűtés valószínűleg további túlhajthatóságot jelent majd a vállalat kártyái számára, fenntartva azonban a csendes működést.

Az idei Comdexen már be is mutatott a Sapphire ilyen vízhűtéssel szerelt 9800-as kártyát, azonban az áráról, vagy a várható megjelenési időpontjáról még semmit sem árult el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csatti #7
    Természetesen egy vizkeringető rendszerre kell kötni az egységet, amely magába foglalja a proci és esetleg a memóriák hütését is. A víz pedig a tározóban és menet közben is hül, lévén sokkal nagyobb felület áll a rendelkezésére, hogy átadja a meleget mint egy hűtőborda esetén.
  • Ruffi #1
    Na megint egy kazetta vga!
    Imádom...boltbol hazafele kiveszed aztán még önvédelemre is jo