SG.hu

A szerverközpontok egyharmada folyadék­hűtésre vált 2026-ig

Ahogy a CPU-k és GPU-k egyre sűrűbbé és energiaigényesebbé válnak, sokan arra számítanak, hogy a folyadékhűtés a következő években egyre nagyobb szerepet fog játszani a vállalati adatközpontokban. A vállalkozások egyharmada számít arra, hogy 2026-ra valamilyen folyadékhűtéses infrastruktúrát alkalmaznak majd adatközpontjaikban, szemben a 2024 eleji mindössze 20,1 százalékkal - derült ki egy 812 informatikai szakember körében végzett felmérésből.

Bár a folyadékhűtés további komplexitást és hibapontokat jelent, a technológia korántsem új, hiszen évtizedek óta használják szuperszámítógépekben, HPC-központú klaszterekben és renderfarmokban, valamint újabban nagyméretű GPU- és gyorsítófarmokban a generatív MI képzéséhez. Használata ma még ritkaság, hagyományosan az Eviden, a HPE Cray és a Lenovo sűrűn telepített szuperszámítógépes szekrényeiben alkalmazzák. Ezek a rendszerek összetettek, és nagy hűtőközeg-elosztó egységekre, hűtőkre és létesítményvíz-rendszerekre támaszkodnak. Ehhez képest a legtöbb mesterséges intelligencia rendszer egészen a közelmúltig léghűtéses volt. Ez a tendencia hamarosan megváltozhat. Míg az Nvidia HGX B100 és HGX B200 rendszerei továbbra is léghűtéses formában lesznek elérhetőek, addig a legerősebb gyorsítói - mint például a 2700 wattos Grace-Blackwell Superchip - folyadékhűtést igényelnek majd.


A hájp ellenére az MI-képességek messze nem a vállalatok legfontosabb prioritása: a létesítménybiztonság javítása a leginkább fájdalmas pont, ezt követi az energiafogyasztás csökkentése, a meglévő hardverek kihasználtságának növelése és a nagyobb teljesítményű rendszerek beszerzése. A folyadékhűtés a hulladékhő eltávolításában sokkal hatékonyabb, mint a levegő. Az energiafogyasztás 15-20 százaléka közvetlenül a ventilátoroknak tulajdonítható, amelyek a levegőt mozgatják ezekben a rendszerekben. A folyadékhűtésre való áttérés - az adott technológiától függően - nagymértékben kiküszöböli a nagy fordulatszámú ventilátorok szükségességét, így jelentősen csökken az energiafogyasztás. Ráadásul a legtöbb modern processzorban megtalálható boost algoritmusok miatt a folyadékhűtéses rendszerek magasabb órajeleket érhetnek el, mint léghűtéses testvéreiknek.

A vállalatok még mindig nem döntöttek a közvetlenül a chip hűtése és a merülő hűtés között. A direct-to-chip (DTC) folyadékhűtés a hűtőbordákat hűtőlemezekkel helyettesíti, amelyeken keresztül hűtött vizet vagy hűtőközeget pumpálnak. Merülő hűtésnél a teljes rendszert egyfázisú folyadékokba, például szintetikus olajokba merítik. Nem meglepő módon a legnagyobb vállalatok vannak a folyadékhűtés leggyorsabb bevezetése mellett. Ennek több oka is lehet, például az MI telepítésekre szánt nagyobb költségvetés vagy a sűrűbb rack-konfigurációkat szükségessé tevő korlátozott adatközpont-terület.

Az elfogadással kapcsolatban továbbra is vannak kihívások és aggályok. A karbantartás, a bonyolultság és a bevezetés kezdeti költségei a legsúlyosabb ellenérvek, hiszen a folyadékhűtéses rendszerek további erőforrásokat igényelnek: létesítményvizet, a hűtőfolyadéknak az egyes rendszerekhez való elosztásához rack-gyűjtőket és egyebeket. A meglévő adatközpontok utólagosan is átalakíthatók hűtőközeg-tartályok segítségével a folyadékhűtés támogatására, az ilyen típusú megközelítések esetében azonban a hűtési kapacitás általában kisebb.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #2
  A vizhutes jobb mint a leghutes, de ennel sokkal jobb a hutofolyadekos hutes, tehat a legkondis gazzal valo kozvetlen hutes. Ezt leginkabb ugy erdemes kivitelezni, hogy a hutorendszer egyetlen panel, azaz egyetlen nagy hutoborda formajaban kerul fel a szerverre. Minel kevesebb hocserelo van a hutotorony es a szerver chipjei kozott, annal hatekonyabb lesz a folyamat.

  Ezen a listan van jopar olyan kozeg ami a gepekre nem veszelyes ha esetleg szivargas lepne fel:
  https://hu.wikipedia.org/wiki/H%C5%B1t%C5%91k%C3%B6zegek_list%C3%A1ja

  Otthonra persze ilyet nem lehet, mert pl. az Apple szivargo folyadekhutese miatt sok haziallat halt meg, mivel edes es nagyon mergezo folyadek volt. Hutogazok eseten pedig a legtobb zart terben fulladast okoz, de egy normalis adatkozpontban nem tartozkodnak emberek.
 • igazamvanvagyig #1
  ezt nem hiszem el
  majd 10 millios karok lesznek:)

  asztali pc hez is csak hozza nem ertok vesznek vizhutest vagy aio-t

  a legjobb az a Arctic Liquid Freezer III de a Freezer 36 jobban megeri sokkal azert az 1-2 fokert ilyen kamu noctuakat meg el kell felejteni csak marketing ... meg a thermalright is jobb es olcsobb
  de a freezer 36 brutalis es hihetetlen olcso

  Utoljára szerkesztette: igazamvanvagyig, 2024.04.23. 05:46:47