SG.hu

Új kormányportál nyílt Csehországban

[Infinit] Új portállal rukkolt elő a cseh kormány. A vadonatúj webkikötő a Közigazgatási Portál elnevezést kapta és a http://www.portal.gov.cz/ címen érhető el.

Az informatikai minisztérium által üzemeltetett kormányportál elsődleges célja: egy helyen elérhetővé tenni az állampolgárok és az üzleti szereplők számára a közigazgatási szervekkel kapcsolatos információkat és a hivatalokkal való kommunikációs lehetőségeket. A webkikötő pillanatnyilag teszt üzemmódban működik. Egyelőre a legfrissebb jogszabályok, valamint európai uniós törvények és direktívák olvashatók felületén, emellett a központi kormányzattal és a regionális és helyi önkormányzatokkal történő kapcsolatfelvételhez szükséges adatokkal látja el az állampolgárokat.

Két kiemelt célcsoportja, az állampolgárok és a vállalkozások számára ügymenetleírást kínál: részletesen leírja az emberi élet legfontosabb pillanataihoz - születés, esküvő, stb. - illetve a cégalapításhoz, -működtetéshez kapcsolódó ügyintézések menetét. A portálon minden szolgáltatás ingyenesen vehető igénybe.

A cseh Informatikai Minisztérium illetékesei elmondták, hogy a portál jelenlegi állapota csak az első lépés egy hosszú úton: a "végső" verzió kialakítása számos fázisban zajlik majd. A működtetők azonban úgy gondolták, hogy a problémák kiküszöbölése csak akkor történhet meg eredményesen, ha az oldalakat már élesben teszteli a nagyközönség. Az elkövetkező hónapok során újabb és újabb szolgáltatások jelennek majd meg a portálon, amelyek közt - a Do it Online menüpont mögött - tranzakciós (ügyintézési) lehetőségek is lesznek. Az e-ügyintézések igénybevétele elektronikus aláírás használatával történik majd.

A tervek közt szerepel egy angol nyelvű melléklet létrehozása is, amely a turisták és az országban élő angolul beszélők számára kínál majd információkat. A turisták megtudhatják majd, hogyan juthatnak hozzá a vízumhoz; mit tegyenek, ha megbetegszenek, vagy ha esetleg baleset, lopás, karambol érné őket. A Csehországban lakó külföldiek számára pedig munkalehetőségekkel, szerződésekkel, tartózkodási engedélyekkel kapcsolatos információk lesznek olvashatók.

Az informatikai tárca és más minisztériumok, állami intézmények, valamint a Cesky Telecom mellett - többek között - a következő cégek kaptak szerepet a portál projektben: IBM, Microsoft, Siemens Business Services. A szaktárca illetékeseinek tájékoztatása szerint a portál fenntartása évi 40 millió cseh koronába (1,25 millió euró) kerül majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!