Gege

Októberben pihentek a férgek

Jóllehet az új Mimail.C vírussal teltek meg a mailboxok világszerte, az októberi vírus-toplista nem mutat túl nagy változatosságot.

A levelezőrendszereket támadó Sobig-Blaster kettős nyárvégi pusztításának ismeretében az elemzők és vírusszakértők újabb, hasonló méretű támadást vártak, ez azonban mindmáig nem következett be, és így az októberi vírus-toplistán csupa "régi ismerőst" láthatunk.

A listán a Sophos vírusirtó társasághoz októberben beérkezett leggyakoribb 10 vírus található. Érdekes, hogy az első három helyezett szeptember óta tartja pozícióját. Az első és második károkozó a Microsoft biztonsági frissítése képében tetszeleg, és a felhasználók félelmeit használja ki a vírust tartalmazó melléklet megnyitásához.

Októberben csak egy új vírus jelent meg: a CoreFloo.C. A jövevényt Carole Theriault, a Sophos biztonsági tanácsadója a következőképpen jellemzi: "Trójai vírus, melynek segítségével a távoli betolakodó hozzáférhet a számítógéphez és át is veheti annak irányítását az IRC-n keresztül".

Idén első alkalommal került be trójai vírus az első tízbe, ahol a 32 bites Windowsokat támadó vírusok vannak túlsúlyban.

Az októberi top 10 (a vírus neve után a kártevő gyakorisága található):
1. Gibe.F 22,7 százalék
2. Dumaru.A 13,6 százalék
3. Mimail.A 12,4 százalék
4. Sobig.F 9 százalék
5. Klez.H 4,4 százalék
6. Nachi.A 4,3 százalék
7. Blaster.A 2,4 százalék
8. CoreFloo.C 2,1 százalék
9. Bugbear.B 1,6 százalék
10. Rox.A 1 százalék
Egyéb: 26,5 százalék

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #2
    Én is!
  • Darth Sith #1
    utálom a vírusokat. :)