SG.hu

Internetes részvénykibocsátást tervez a Google?

[Figyelonet] Tisztán internetes részvénykibocsátásra készül a Google, az internet-ipar egyik legsikeresebb kereső rendszere; a tranzakció előzetes becslések szerint meghaladhatja a 15 milliárd dollárt, de szakértők veszélyekre is figyelmeztetnek - írta a Financial Times.

A tervezett elsődleges nyilvános kibocsátást ismerők azt mondták a brit üzleti napilapnak, hogy a Google vállalatvezetése nemrég tárgyalt Wall Street-i értékforgalmazókkal, és felvetette nekik, hogy a kibocsátást valószínűleg "alternatív módon" fogják lebonyolítani, vagyis közvetlen elektronikus értékesítéssel.

Ez lehetővé teszi a befektetőknek Google-részvények közvetlen vásárlását, a befektetési bankok által végzett árazás és allokáció kiiktatásával. A Google-papír várhatóan jövő márciusban jelenik meg a tőzsdén. Az ügyletet ismerők a lapnak azt mondták, hogy a kibocsátás 15-25 milliárd dollár közé értékelheti a céget, és ilyen "még nem volt".

Az öt éve létező vállalatnak a Financial Times szerint sikerült elkerülnie azokat a csapdákat, amelyekbe a korai indulású dotcom-cégek közül sok beleesett. A korábbi, hasonlóan "forró" tranzakciókat - például a Netscape-papír 1995-ös piaci bevezetését - általában nem nyereséges vállalatok hajtották végre, a Google azonban erős profitokat termel. Jóllehet a vállalat nem tesz közzé mérlegadatokat, piaci becslések szerint éves nyeresége 150 millió dollár lehet, 500 millió dolláros forgalom mellett - írta a brit lap.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!