Spencer

UltraSparc IV: két processzormag, dupla teljesítmény

A Sun Microsystems munkatársai hétfőn bejelentették, hogy a cég közeljövőben bemutatkozó UltraSparc IV mikroprocesszora másfél-kétszer nagyobb teljesítményre lesz képes, mint közvetlen elődje, ily módon pedig igen csak versenyképes alternatívát biztosít az Intel, az IBM és az Advanced Micro Devices (AMD) különböző chipjei számára.

Andy Ingram, a Sun Microsystems processzor marketing részlegének alelnöke a napokban a kaliforniai San Joséban zajló Microprocessor Forum keretein belül elmondta, hogy a rendkívül nagy teljesítményű UltraSparc IV processzor tömeggyártása várhatóan még ebben az évben meg fog kezdődni, és a kezdetekben 1,2 GHz-es működési frekvenciával rendelkező chipre épülő első számítógépek valamikor 2004 júniusában jelennek majd meg a piacon.

Az UltraSparc IV chipek esetében a Sun Microsystems lényegében nem tesz mást, mint két darab UltraSparc III processzormagot egyetlen tokozáson belül helyez el. Ismeretes, hogy a nagy konkurens IBM hasonló megoldást alkalmaz Power 4 processzorai esetében, a világ legnagyobb chipgyártójaként jegyzett Intel pedig hamarosan ugyancsak többmagos Xeon és Itanium processzorokkal fog előrukkolni. Fontos, hogy a Sun Microsystems-féle új UltraSparc IV processzorok behelyezhetők a korábbi UltraSparc III chipek foglalataiba, vagyis a Sun szervereket üzemeltető cégek rendkívül egyszerűen fejleszthetik már meglévő rendszereiket.

Habár a Sun Microsystems mostanság egyre inkább integrált hardver, szoftver és szolgáltatás szállító cégként aposztrofálja magát az általa kifejlesztett mikroprocesszorok rendkívüli fontossággal bírnak a termékskálán belül - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Nathan Brookwood, az Insight 64 elemzője, majd hozzátette, hogy az UltraSparc IV révén a vállalat vélhetően képes lesz arra, hogy megőrizze jelenlegi vásárlóit. Azt nem tudom, hogy az UltraSparc IV mennyire készteti majd Sun szerverek alkalmazására történő átállásra a vállalatokat, azonban abban biztos vagyok, hogy a jelenleg Sun megoldásokat használó cégeket képes lesz a platform mellett tartani - mondta Brookwood.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!