Spencer

Nagykapacitású új flash memória a Samsungtól

A Samsung kifejlesztett egy olyan flash memória prototípust, mely adattároló kapacitását illetően megegyezik a cég jelenleg forgalomban lévő legnagyobb kapacitású flash memóriájával, azonban fizikai méreteit tekintve jóval kisebb annál.

A dél-koreai óriásvállalat most bejelentett újdonsága 4 gigabit, vagyis 512 megabyte adatot képes eltárolni, miközben memóriakapu mérete alig 70 nanométer. A Samsung Electronics által jelenleg forgalomazott 4 gigabites flash memóriák kapumérete 120 nanométeres, vagyis 0,12 mikron, és tudni lehet, hogy a cég most készíti elő a 90 nanométeres újabb modellek sorozatgyártását.

A korábbiaknál nagyobb adatsűrűségű flash memória chipek elsősorban a napjainkban egyre népszerűbb memóriakártyák kapcsán jutnak fontos szerephez. Mivel ezen eszközök fizikai méreteit szabványok írják elő, nagyobb kapacitású változatokat csak oly módon lehet előállítani, ha valahogyan sikerül összezsugorítani a bennük helyet kapó flash memóriachipeket. A nagyobb adatsűrűségű flash memóriachipeknek hála az olyan hordozható elektronikus eszközök, mint például a digitális zenelejátszók, a mobiltelefonok, illetve digitális fényképezőgépek fizikai mérete nem növekszik, viszont az általuk tárolt adatok mennyisége jelentős mértékben növekedhet.

Mióta a szöuli központú Samsung Electronics 1999-ben kifejlesztette első 256 Mb kapacitású flash memória chipjét, minden egyes esztendőben duplájára növelte az általa előállított flash memóriák adattároló kapacitását. A vállalat vezetői ráadásul azt állítják, hogy ez a folyamatos növekedés előreláthatólag az elkövetkezendő években sem fog lelassulni, vagyis ebben a piaci szegmensben egyelőre nem fog bekövetkezni az, ami a merevlemez szektorban. Mint ismeretes, a winchesterek kapacitásának növekedése az elmúlt egy-két esztendőben jelentős mértékben lelassult.

Sonia Kim, a Samsung Electronics szóvivője elmondta, hogy a NAND típusú flash memóriák globális piacán ebben az esztendőben mintegy 3 milliárd dolláros forgalmat fognak lebonyolítani, mely forgalom 2007-ben már a 16 milliárd dollárt is meg fogja haladni. Jelen pillanatban egyébként a Samsung és a japán Toshiba a világ legnagyobb flash memória gyártó cégei.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!