Spencer

Komoly galibákat okozhatnak az IE újabb biztonsági rései

Számítógépes biztonsági szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az Internet Explorer webböngésző szoftver egyes biztonsági réseit kihasználva számítógépes bűnözők AOL IM (Instant Messaging) felhasználói fiókokat tulajdoníthatnak el, illetve a gyanútlan webezőket komoly telefonszámlákkal örvendeztethetik meg.

Drew Copley, az Aliso Viejóban (Kalifornia) székelő eEye Digital Security vezető munkatársa elmondta, hogy mostanság egyre több felhasználó tapasztalja, hogy egyes weboldalak szépen csöndben trójai falovakat juttatnak számítógépeikre. Ezek a csöndben meghúzódó programok lényegében bármire képesek, tehát jelszavak ellopására, vagy akár a merevlemezek tartalmának törlésére is.

Stephen Toulouse, a Microsoft Security Response Center egyik vezetője szerint a redmondi szoftvercég egy hónappal ezelőtt kiadta a probléma orvoslására hivatott javítást, azonban az eredeti biztonsági rés betömését követően újabb kisebb-nagyobb réseket fedeztek fel az Internet Explorerben. "Mindent megteszünk annak érdekében, hogy mielőbb megoldást találjunk a problémára" - nyilatkozta Toulouse.

Az eEye Digital Security munkatársainak elmondása szerint a hackerek a következőképp használják ki a böngészőszoftver biztonsági hiányosságait: elsőként kéretlen elektronikus levelekben, illetve IM szolgáltatások segítségével egyes weboldalak felkeresésére bíztatják a mit sem sejtő felhasználókat, ezt követően pedig az említett weboldalakról kártékony programokat töltenek le a felhasználók számítógépeire. Az egyik hacker például olyan számítógépes kártevőt készített, mely az Internet Explorer biztonsági rését kihasználva ellopja az AOL IM felhasználói fiókokat, majd pedig különböző kéretlen üzenetekkel árasztja el a címlistában szereplőket. Az AOL Time Warner szóvivője az üggyel kapcsolatban csak annyit mondott, hogy a cég munkatársai alapos vizsgálatot indítottak.

Más hackerek olyan férgeket készítenek, melyek az említett biztonsági rések segítségével megváltoztatják a számítógépek telefonos tárcsázási beállításait, és távolsági hívószámok révén akár komoly telefonszámlákat generálhatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • banrob2 #19
    IMHO lehet, hogy nem kellene mindenféle előugráló
    marhaságokra olvasás meg gondolkodás nélkül igent nyomni, és engedélyezni az "online-dialer" telepítését, illetve használni valami egyszerűbb kis segédprogramot a popupok blokkolására, esetleg feltelepíteni az Avant Browsert az IE-re.

    Itt is, mint az esetek túlnyomó többségében a felhasználó saját marhaságának köszönheti akár a kéretlen vírust, akár a telefonszámlát...
  • mrzool #18
    Az új férgek terjedési időben már megközelítették az elméleti 15 perces határt. Ergo semmi értelme időről beszélni, szvsz tökmindegy, hogy 2 perccel előbb, vagy később kapod meg, mint az amcsik.:)))
  • mrzool #16
    "ha kinn USA bácsinál és környékén élnénk, akkor valszeg hamarabb benyalnánk a zsir új virusokat,"

    Ezt hogy érted?
  • mrzool #14
    "Mit gondoltok, ha a linuxot használnák annyira, akkor nem ez lenne a helyzet?"

    irónia on

    Fúj, mit gondolsz?! Hiszen az ingyen van, meg különben is, "billgéc monnyonle".:))))))))

    irónia off
  • b #5
    hihetetlen, hogy az emberek ennyira hülyék, hogy még mindíg szexplórert használnak. pontosabban, inkább elszomorító.

    bill gecinek ideje lenne indulnia.
  • Zoldalma #4
    Akkor sem lehetett nagyon jo mert akkor is bent voltak ezek a hibak... :o)))
  • [HUN]PAStheLoD #2
    lol