Spencer

Diskcon 2003: fényes jövő előtt áll a merevlemezpiac

Miközben a személyi számítógépek piacán csak visszafogott növekedésnek lehetünk tanúi, addig a merevlemez ipar a jelek szerint virágzásnak indul - derült ki egy a napokban a gyártók képviselői és elemzők részére rendezett szakmai konferencián.

Szakértők szerint a merevlemez piaci kilátások elsősorban azért kedvezőek, mert az ebben a szektorban érdekelt gyártók száma csökkenőben van, ezenkívül pedig a fogyasztói elektronikus eszközök piacán egyre nagyobb igény mutatkozik a számítógépek világából jól ismert adattároló berendezések iránt.

Minden esély meg van arra, hogy az előttünk álló években minden korábbinál több merevlemez kerüljön forgalomba és hamarosan talán ezen eszközök ára is stabilizálódni fog - nyilatkozta a Diskcon USA 2003 konferencia keretein belül John Donovan, a TrendFocus piackutató cég alelnöke. Donovan utalt arra, hogy a winchester piacon az elmúlt években nagy nyugtalanság, jelentős árcsökkenés, valamint kőkemény konkurenciaharc volt tapasztalható. Érdekes adat, hogy míg 1992-ben egy asztali számítógépekbe szánt merevlemez átlagosan 401 dollárba került, addig 2002-ben már kevesebb mint negyedébe, egész pontosan 77 dollárba.

A konferencián tartott előadásokból kiderült, hogy a gyártók között továbbra is folytatódik az egyre nagyobb adatsűrűségért folytatott harc, miközben a merevlemezek ára tovább csökken. Mint ismeretes, a 90-es évek eleje óta többszörösére emelkedett a merevlemezek adatsűrűsége, ami azt eredményezte, hogy a gyártók egy-egy merevlemez esetében a korábbiaknál kevesebb lemezt, valamint író/olvasó fejet kezdtek alkalmazni, melynek következtében csökkentek a gyártási költségek. Említésre méltó, hogy az adatsűrűség növekedése mostanság lassulóban van, vagyis a jövőben várhatóan hosszabb idő telik majd el a winchesterek kapacitásának megkétszereződése között.

A Diskcon USA 2003-on ezenkívül szó esett a szektor átalakulásáról, vagyis például arról, hogy a Quantum a közelmúltban eladta merevlemez gyártó részlegét a Maxtornak, a Hitachi felvásárolta az IBM merevlemez-részlegét, a Western Digital pedig megvette az író/olvasó fejek gyártásával foglalkozó Read-Rite érdekeltségeinek nagy részét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)