JohnnyCage

Biztonsági kockázatot jelentenek a flash memóriák

Szakértők szerint komoly biztonsági kockázatot jelentenek azok a flash memóriára épülő memóriakártyák, amelyeken titkos információk kerülhetnek illetéktelen kezekbe, vagy rosszindulató kód kerülhet észrevétlenül a vállalati hálózatra.

A vállalati számítógépes rendszerek adminisztrátorai az e-mail, illetve egyéb hálózati forgalommal ellenben a legtöbb esetben nem tudják felügyelni a memóriakártyákkal történő adattovábbítást. Ez a szakértők szerint komoly biztonsági kockázatot jelent a vállalatok számára, mivel az apró kártyákkal könnyedén kijuttathatók a vállalat titkos információi, illetve könnyen meg lehet kerülni a tűzfalakat, és egyéb védelmi rendszereket.

Louis Oley, a SecureWave vezérigazgatója úgy véli, a Microsoftnak a Windows 2000 és XP operációs rendszerekben már gondoskodnia kellett volna a memóriakártyák használatának menedzseléséről. A hordozható flash memóriakártyák és adattárolók az elmúlt években egyre népszerűbbé váltak, a készülékek tárolókapacitása ezzel egyidőben pedig jelentősen megnőtt.

Graham Titterington, az Ovum vezető elemzője úgy véli, a flash memóriák elsősorban a kisebb cégek számára jelentenek komoly biztonsági kockázatot. "Ezek az adattárolók lehetővé teszik, hogy valaki egy kisebb méretű társaság összes fontos adatát kijuttassa egy apró kártyán" - mondta Titterington.

A SecureWave várhatóan az elkövetkező napokban adja ki SecureExe szoftverének legújabb változatát, amely megakadályozza a társaság számára fontos adatok hordozható adattárolóra másolását. Titterington szerint a cégek azonban a jogosultsági rendszerek szigorításával is meg tudják akadályozni, hogy a fontos fájlok illetéktelen kezekbe kerüljenek.

"Meg lehet akadályozni, hogy az illetéktelen felhasználók hozzáférjenek a bizalmas információkhoz, így a USB porttal nincs mit kezdeniük. A jogosultsági rendszer nem hatékony, ha azt mondják, hozzáférhetsz a fájlhoz, ki is nyomtathatod, de ne másold fel hordozható adattárolóra."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!