JohnnyCage

Leépítések, gyártási problémák az IBM-nél

Az IBM mintegy 600 munkahelyet tervez megszüntetni veszteséges chipgyártó részlegénél, miközben a múltheti áramszünet kisebb fennakadást okozott a cég East Fishkill-i gyárában.

Az IBM hétfőn jelentette be, hogy a társaság mintegy 600 alkalmazott elbocsátását tervezi a közeljövőben. A létszámleépítés a cég technológiai divízióját érinti, amely többek között a szerződéses chipgyártással, illetve chipek megbízásból történő kifejlesztésével foglalkozik. A divízió a második negyedévben mintegy 110 millió dollár veszteséget halmozott fel, és várhatóan az egész 2003-as évet is veszteséggel fogja zárni. A részleg helyzetét ráadásul tovább rontja, hogy a mintegy 3 milliárd dolláros költségvetéssel megépített East Fishkill-i chipgyártó üzem egyelőre problémákkal küszködik.

"A mostani lépések célja, hogy növeljük versenyképességünket, és nyereségességünket" - közölte az IBM szóvivője. A létszámcsökkentés a társaság 316 ezer alkalmazottjának 0,2 százalékát érinti.

A társaság a leépítések mellett mintegy 3 ezer alkalmazottját egy hét fizetés nélküli szabadság kivételére kéri, amellyel a cég további megtakarítást szeretne elérni.

Mindezek mellett a múlt csütörtöki áramszünet is érzékenyen érintette a részleg East Fishkill-i gyárát, amely mintegy két napig állt az áramkimaradás, illetve az azt követő újraindítási munkálatok, ellenőrzések miatt. Egyes hírforrások szerint az üzemben PowerPC 970 (G5), illetve nVidia NV36-os, vagy NV40-es grafikus processzorok készültek az áramszünet idején.

Mivel az Apple Computer Power Mac G5-ös számítógépei a napokban jelennek meg, az áramszünet minden bizonnyal az Apple szállításait is visszavetette néhány nappal. Az nVidia chipek csak később fognak megjelenni, így a GPU gyártót feltehetően kevésbé érintette érzékenyen az áramkimaradás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz_8 #2
    Az ibm számomra soha nem volt a userbarát (értsd: munkaerőbarát) cég szimbóluma. Bürokratikus, nagy vízfej vezetőség, mindenért kuncsorogni, 824343 példányban ezt a doksit - hallottam egy-két történetet.