JohnnyCage

Újra növekedési pályán a merevlemezipar

A merevlemezipar képviselői az elmúlt 2-3 év visszesése után 2003 első felében ismét növekvő bevételeket regisztrálhattak, közölte az iSupply piackutató cég.

Az iSupply piackutató cég előjelzése szerint a 2003-as év ismét bevételnövekedést fog eredményezni a merevlemezes meghajtók gyártói számára. A társaság elemzői 2007-ig átlagosan évi 3,5 százalékos növekedést várnak az optikai meghajtók üzletágával kibővített szegmensben.

Bár az eladott meghajtók száma az optikai és a merevlemezes meghajtók szegmensében is dinamikusan nő, a készülékek átlagos kereskedelmi ára gyorsan csökken. Ennek oka a merevlemezes meghajtók esetében elsősorban az olcsóbb készülékek szórakoztatóelektronikai eszközökben való nagyszámú megjelenése, az optikai változatok esetében pedig a piacra újonnan belépő, tajvani és kínai riválisok által gerjesztett kiélezett konkurenciaharc.

2000-ben és 2001-ben 18, illetve 9 százalékkal csökkent a merevlemez gyártók összbevétele, miközben a meghajtók átlagos ára 15, illetve 18 százalékot zuhant. Bár a merevlemez eladások az idei évben várhatóan már növekedni fognak, az iSupply szerint a meghajtók átlagos ára 2003-ban is csökken, igaz az elmúlt években tapasztalt ütemnél kisebb mértékben, mintegy 3,9 százalékkal.

A piackutató cég szerint egyelőre lassan terjednek az olyan új technológiák, mint például a Serial ATA interfész. Bár a legtöbb új chipkészlet már rendelkezik Serial ATA támogatással, az idei évben leszállított meghajtók alig 10 százaléka fog az új technológiára épülni. Ennek oka elsősorban abban rejlik, hogy az új interfész alkalmazása nem eredményez olyan teljesítménynövekedést, amiért megérné a drágább meghajtókat választani.

Az iSupply szerint a Serial ATA 2005-re veheti át a főszerepet a merevlemez piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!