Spencer

Az Intel növelni kívánja a számítógépes biztonságot

Az Intel egy most aláírt szerződés értelmében integrált biztonsági szoftverekkel fogja felruházni az üzleti szektorban használatos személyi számítógépekbe szánt új alaplapjait, vagyis többek közt ily módon is növelni szeretné a vállalati számítástechnikai megoldások biztonságát.

Az említett szerződés értelmében a portlandi (Oregon) székhelyű Wave Systems szállítja majd a speciális szoftvereket az Intel számára. Az Intel ezen szoftvereket egy TPM (Trusted Platform Module) chipbe integrálja, mely chippel először az idei év negyedik negyedévében forgalomba kerülő új alaplapokon találkozhatunk majd.

A TPM megoldásnak köszönhetően a felhasználóknak többek közt lehetőségük nyílik arra, hogy a személyi számítógépük merevlemezén tárolt dokumentumokat kódolják, valamint dekódolják, illetve, hogy azokat teljesen biztonságos helyen helyezzék el. A TPM specifikációit a számítógépes biztonsági megoldások ipari szinten történő szabványosításával foglalkozó Trusted Computing Griuo határozta meg, mely konzorcium tagjai között olyan nagy és neves cégeket találhatunk, mint például az Advanced Micro Devices, a Hewlett-Packard, az IBM, az Intel, vagy a Microsoft. Említésre méltó, hogy az Intel mostani bejelentésének következtében a Wave Systems részvényeinek értéke rövid időn belül mintegy 168 százalékkal növekedett. Brian Berger, a Wave Systems üzletfejlesztési részlegének alelnöke az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy cége az elmúlt időkben szoros együttműködést folytatott az Intellel, melynek várhatóan meg is lesz az eredménye.

Ismeretes, hogy az Intel a 90-es végén egyszer már kísérletet tett a számítógépes biztonság növelésére, amikor is speciális azonosítószámokkal ruházta fel processzorait, azonban ez a kísérlet végül kudarcot vallott, ugyanis sokan felemelték a hangjukat az ellen, hogy ezen azonosítók segítségével lehetőség nyíljon például a felhasználók internetes szokásainak a nyomon követésére. Az Intel nem titkoltan abban bízik, hogy a most bejelentett TPM megoldásra épülő új alaplapok révén ténylegesen növelhető lesz a számítástechnika biztonsága, még pedig oly módon, hogy közben nem sérülnek a felhasználók személyiségi jogai.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #1
    énis nagyon remélem hogy nem akarják már megint kideríteni hogy ki tőt le mp3at egy ID alapján...