Spencer

Hiány várható a Radeon 9600-ból és a Radeon 9600 Próból

Egyes források szerint adott esetben augusztusban jelentős mértékű hiány alakulhat ki az ATI Technologies 0,13 mikronos gyártási technológiával készülő Radeon 9600, illetve Radeon 9600 Pro típusjelzésű grafikus megoldásaiból, ugyanis az RV350 kódnevű grafikuschipeket gyártó TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) még mindig komoly nehézségekkel küszködik a 0,13 mikronos csíkszélességű termékek előállítása kapcsán.

Ezen információkat az ATI Technologies videokártyák gyártásával foglalkozó partnerei megerősítették, az ATI Technologies, illetve a világ legnagyobb szerződéses chipgyártójaként nyilvántartott TSMC képviselői azonban nem kívántak nyilatkozni az üggyel kapcsolatban.

Az említett források jelentése szerint a tajvani székhelyű TSMC a vártnál jelentősen alacsonyabb kihozatali arány mellett képes csak a Radeon 9600-as, illetve Radeon 9600 Pro típusjelzésű grafikuskártyákra szánt RV350-es chipek gyártására. Elmondások szerint a TSMC-nek csak és kizárólag a 0,13 mikronos csíkszélességű ATI Technologies grafikuschipek előállítása okoz nehézségeket, vagyis a még a régebbi 0,15 mikronos eljárások segítségével gyártott R350-es grafikus processzorok gyártása a legnagyobb rendben zajlik. A csúcskategóriás Radeon 9800-as videokártyákra szánt R350-es chipek mellett az ugyancsak 0,15 mikronos csíkszélességű, low-end kategóriás Radeon 9200-as kártyákra szánt grafikuschipek előállítása is a terveknek megfelelően folyik.


Az ATI Technologiesnél legutóbb 2002 negyedik negyedévében alakult ki hiány, amikor is a vállalat különböző okokból kifolyólag túl kevés, Radeon 9500-as kártyákra szánt grafikus processzort rendelt a TSMC-től. Szakértők szerint az augusztusban esedékes Radeon 9600, illetve Radeon 9600 Pro hiánya nem érinti túl kényesen az ATI Technologiest, ugyanis a gyártó a közeljövőben be fogja jelenteni az RV350-es grafikuschip utódját, az RV360-at. A megemelt frekvenciájú és némileg optimalizált RV360-nal nagyjából egy időben esedékes egyébként a vállalat legújabb high-end kategóriás grafikus megoldásának, az R360-nak a bemutatkozása is. Az ATI Technologies teljesen új, immár nem R300-as alapokon nyugvó grafikus processzora, a sokak által várva várt R400 előreláthatólag az idén novemberi Comdex számítástechnikai szakkiállításon fog debütálni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RpPRO #2
    Az R400-bol meg plane nagy lesz a hiany :))
    Go ati go