Spencer

Idén novemberben várható az ATI R420 bejelentése

Az elmúlt napokban lényegében egymás után érkeztek az Nvidia közeljövőben bemutatkozó új grafikus processzorairól, így többek közt az NV40-ről szóló pletykák, viszont keveset lehetett hallani az ATI Technologies készülő félben lévő újdonságairól.

Nem kell megijedni, ugyanis a kanadai székhelyű gyártó boszorkánykonyhájában is javában folynak a különböző fejlesztések, és a napokban végre napvilágot láttak az ATI Technologies egyik új grafikuschipjével, az R420-szal kapcsolatos első, nem hivatalos információk.

Az ATI Technologies nem titkoltan az R420-as grafikus processzorral kívánja megadni a választ az Nvidia féle NV40-es chipre. Különböző források tudni vélik, hogy mind az NV40, mind az R420 az idei év végén, minden valószínűség szerint a novemberben megrendezendő Comdex 2003 számítástechnikai szakkiállításon fog debütálni. Szinte biztosra vehető, hogy ez a novemberi megjelenés csak papíron fog megtörténni, vagyis a kiállításon leplezik majd le az új architektúrákat, illetve az első prototípus állapotú kártyákat, azonban a végleges termékek kereskedelmi forgalomban történő megjelenésére mindkét gyártó esetében 2004 elejéig kell majd várnunk. Tudni lehet egyébként, hogy az R420-as chip fejlesztési kódneve a cégen belül Loki, a mitológia szerint pedig Loki felelős a tűzért és a varázslásért.

Az ATI Technologies-féle R420-as grafikus processzor a konkurens Nvidia-féle NV40-hez hasonlóan Pixel Shader 3.0, valamint Vertex Shader 3.0 támogatással fog rendelkezni, azt azonban egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy a kanadai cég GDDR2, vagy esetleg már GDDR3 memóriachipeket kíván alkalmazni az új grafikuschip mellett. Az R420-as chip natív PCI-Express támogatást tudhat majd magáénak, azonban mivel debütálásának időpontjában a PCI-Express technológia még csak szárnyait fogja bontogatni, az R420-as architektúrára épülő grafikuskártyák egy speciális PCI-Express - AGP híddal lesznek ellátva, mely remélhetőleg nem okoz majd különösebb teljesítménybeli veszteséget.

Az R420-as grafikuschip várhatóan 110-150 millió darab tranzisztorral fog rendelkezni, és ha hinni lehet a pletykáknak, mintegy 50-100 százalékkal nyújt majd jobb teljesítményt, mint a jelenlegi R350-es, illetve a közeljövőben érkező R360-as grafikus megoldások.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gonosz #34
    nem sok problemad lesz azzal a karesszal.
  • RpPRO #33
    Tok jo, minden ilyen cikk eseteben rogvest az elejen vki beir vmi nagy flame-t (jelen esetben atinever) es utana vigyorogva nyomkodja a Refresh-t es kozben bal kezevel heves mozdulatokat vegez az asztal alatt :DD Primko vagy atinever.
    Amugy az nvidiasok meg 5 evig azt fogjak mondani, xar az ati driver support.....
    Peace (a 9700pro owner)
  • Benedekco #24
    az5200 1 moslék! nem is értem miért jönnek elő ezzel a kártyával! az igaz hogy az ati 9200 nem dx 9-es??? jaés mág annyít hogy szerintem a 4200-nál jobb zsuga nem fog kellenmi még 1 jó darabig, amúgymeg én az S3 MetalChrome-ban bízok qrvára azis idén gyün!
  • gonosz #20
    Power Magic ATI Radeon 9600 128MB DDR TV +DVI Dobozos 31200 Ft
  • gonosz #19
    a teljesitmenye alapjan az 5200 meg az alsokategoriaba SE fer bele.. jonak nevezni egyenesen tulzas

    mellesleg:
    Power Magic ATI Radeon 9500 128MB DDR TV+DVI 30200 Ft

    igy mar fair az osszehasonlitas
    (gyk: gf-bol egy olcso markat neztel ki, rad-bol meg egy dragat)
  • ayden #15
    Hát igen a bajkeverő:) Gondolom az ATIsok az nVidiára céloznak vele:)))
  • gonosz #14
    speciel az 5200 -as nem eri meg, a gf mx440 koruli also kategoria alatti teljesitmenyevel..
    egy ati 9100 vagy gf4-4200 vitathatatlanul siman otthagyja, es meg olcsobb is.
    a 9500pro -nak lehet hogy magas az ara, de a teljesitmenye eleg kiemelkedo. a 9600 es fx5600 szerintem is tul dragak meg, de korantsem szarok.
  • [NST]Cifu #11
    Loki nemcsak a tűzért és a varázslásért felelt tudomásom szerint, hanem egyben ő volt a fő bajkeverő is :)

    Loki egy igen nagyhatalmú démon volt, aki mindig valami álnokságon törte a fejét. Az istenek között ő volt a fekete bárány. Mégis megosztotta életét velük, de szinte mindig azon munkálkodott, hogy elveszejtse a többi isten erejét. A bukást is ő hozta az istenekre, ezt az Istenek Alkonyának bevezetőjéből megtudjuk. Loki csak a skandinávok mitológiájának része volt. Soha nem állt semmilyen kapcsolatban más germán népekkel.

    Forrás: Teuton (Germán) hitvilág és mitológia
  • Bandit21 #7
    VHUÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!
    Kit látok itt? Mi a fene? Kinyitott az összes diliház? Vagy csak vége van egy titkos nV-kiképzőtábornak? Agymosásban 100% a "srác"!
    Te atinever, nem értelek, vmi agresszortípus lehetsz. Ha az nV-t szereted, akkor menj az arról szóló cikkek forumaiba, éjjenezni, ne az Ati-ról szólókba anyázni.