Spencer

Jönnek a kéziszámítógépes vírusok és férgek?

A felhasználók, az elemzők és még a számítógépes biztonsági szakemberek is egyetértenek abban, hogy a kéziszámítógépek tulajdonosai számára manapság még nem sok veszélyt jelentenek a különböző vírusok és férgek, azonban ki tudja, hogy mindez meddig marad így?

A kéziszámítógép szektor a mai napig elsősorban annak köszönheti viszonylagos vírusmentességét, hogy a PDA-k egyelőre nem igazán alkalmasak arra, hogy a rosszindulatú felhasználók általában rendkívül összetett, komoly károkozásra alkalmas kódjait futtassák, másrészt pedig egyelőre elég kevesen használnak ilyen eszközöket, tehát a számítógépes bűnözők számára összességében nem túl vonzó a platform.

Elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy noha napjainkban még nagy a nyugalom kéziszámítógép fronton, a biztonsági megoldások fejlesztésével foglalkozó cégeknek éppen ideje lenne olyan megoldások piacra dobásán gondolkozni, melyek révén elébe lehetne menni a bajoknak. A kéziszámítógépek ugyanis egyre nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek és egyre szélesebb körben használatosak, vagyis fokozatosan egyre népszerűbbek a számítógépes bűnözők szemszögéből nézve.

Laura Garcia-Manrique, a Symantec egyik termékmenedzsere az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy az elmúlt években csak elvétve lehetett találkozni kifejezetten PDA-kra fejlesztett vírusokkal és férgekkel, azonban ez nem ok arra, hogy a felhasználók, illetve a biztonsági megoldások fejlesztői elkényelmesedjenek. Garcia-Manrique utalt arra, hogy az első kéziszámítógépes károkozókat 2000 augusztusában fedezték fel, amikor is ismeretlen programozók három trójai falovat készítettek Palm operációs rendszerre. Ezt követően 2001 októberében indult terjedésnek az a Windowsra fejlesztett vírus, mely a szinkronizációs folyamatok alatt fertőzte meg a kéziszámítógépeket, azonban ezt a néhány károkozót leszámítva ebben a szegmensben biztonsági szempontból lényegében semmi említésre méltó nem történt.

Szakértők szerint amennyiben a számítógépes biztonsági cégek, illetve a gyártók a közeljövőben nem rukkolnak elő hathatós védelmi megoldásokkal, a kéziszámítógépek akár két éven belül nagyon komoly arányban megfertőződhetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!