Spencer

A PC-k újrahasznosításának fontosságáról

Manapság egyre nagyobb jelentőséggel bír a környezet védelme, ezzel párhuzamosan pedig egyre többet lehet hallani arról, hogy a gyártók hogyan próbálják meg újrahasznosítani a felhasználók által kidobásra ítélt régi személyi számítógépeket, monitorokat, nyomtatókat és egyéb hasonló berendezéseket.

A világ vezető számítógépgyártó cégei között nyilvántartott Hewlett-Packard és a Dell Computer például immár évek óta rendelkezik saját PC újrahasznosítási projekttel, azonban ezen gyártók saját bevallásuk szerint korábban nem is gondolták, hogy a PC újrahasznosítás mennyi nehézséggel jár együtt.

A gyártók az elmúlt évek tapasztalataira építkezve megpróbálják újragondolni az újrahasznosítási projekteket, így például már a tervezési és gyártási folyamatok kezdetétől fogva olyan anyagokat és megoldásokat kezdenek használni, melyeknek köszönhetően évek múltán jelentősen könnyebbé válik majd az újrafeldolgozás. A Hewlett-Packard számára mostanság például a régi szkennerek újrahasznosítása jelenti az egyik legkomolyabb problémát, ugyanis ezen lapolvasókból meglehetősen nehéz eltávolítani a mérgező higanyt. "A régi hardvereket még nem úgy tervezték, hogy egyszer majd újra kell őket hasznosítani. Akkoriban erre szinte senki sem gondolt" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Ted Smith, a Silicon Valley Toxics Coalition vezérigazgatója.

Smith elmondta, hogy amennyiben a gyártók maguktól esetleg nem gondolnak az újrafeldolgozás fontosságára, kényszeríteni kell őket arra, hogy olyan eszközöket tervezzenek és gyártsanak, melyekkel elhasználódásukat követően sem lesz semmi gond. A Smith által vezetett koalíció nem titkoltan azt szeretné elérni, hogy a világ összes elektronikai cége csak és kizárólag olyan termékeket dobhatna piacra, melyek újrafeldolgozása nem jelent különösebb nehézségeket. Smith szerint a gyártóknak sok esetben csak néhány apró változtatást kell végrehajtaniuk a környezet védelme érdekében, azonban tény, hogy egyes esetekben például komoly fejtörést okoz a rendkívül mérgező anyagok más anyagokkal történő helyettesítése. A PC-s alkatrészekben használt ólom és higany használat közben nem jelent veszélyt a felhasználókra, viszont ezen anyagok az eszközök kidobását követően annál nagyobb veszéllyel fenyegetik a környezetet - figyelmeztet Smith.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SoDI--- #2
    Hazánkban szerintem ez nem túl égető prbléma, tekintve, hogy a használt gépek többsége új tulajdonoshoz vándorol.
  • Lion #1
    hehhhhhh mekkora rizsa lett ebből a hírből... semmi nem derült ki