JohnnyCage

A RealNetworks felvásárolja a Listen.com-ot

A RealNetworks beleegyezett, hogy mintegy 36 millió dollárért felvásárolja az online zeneszolgáltatást működtető Listen.com-ot.

A két társaság hétfőn jelentette be a megállapodást, amely szerint az internetes médiatechnológiákkal foglalkozó RealNetworks 17,3 millió dollárt fizet a Listen.comért készpénzben. A fennmaradó összeget mintegy 4,1 millió részvény formájában egyenlíti ki a cég, amely február óta egyébként már kisebbségi tulajdonnal bírt az online zeneszolgáltatást működtető San Francisco-i társaságban.

A két cég közleménye szerint a Listen.com-féle Rhapsody zeneszolgáltatás, illetve a RealNetworks által működtetett RealOne szolgáltatás összekapcsolása számos előnnyel jár annak ellenére, hogy a két megoldás technikailag szembenáll egymással.


A Listen.com megszerzése azonban jelentős árnyékot vethet a RealNetworks MusicNettel folytatott kapcsolatára. A nagy lemezkiadók támogatását élvező MusicNet online zeneszolgáltatás technikai hátterét a RealNetworks dolgozta ki még 2001-ben, és a társaság a mai napig közel 40 százalékos részesedéssel rendelkezik a vállalkozásban.

A társaságokhoz közel álló hírforrások szerint a RealNetworks az elmúlt időben komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy biztosítsa MusicNet partnereit a szolgáltatás maximális támogatásáról a Listen.com felvásárlása ellenére. A RealNetworks szerint a Listen.com egy alternatív értékesítési csatornát fog jelenteni a társaság számára.

Mint Rob Glaser, a RealNetworks vezérigazgatója elmondta, a Listen.com igen jó fogadtatásnak örvendhet a felhasználók körében, amíg a MusicNet egyelőre inkább más társaságoknak nyújt technológiát a zeneszolgáltatásokhoz, és nem áll olyan közel az internetezőkhöz. Glaser szerint most, hogy a lemezkiadók megnyitották az utat az előfizetés-alapú online zeneszolgáltatások előtt, ideje elgondolkozni azon, mit igényelnek a felhasználók. A vezető úgy véli, amit a Listen.com az elmúlt években megvalósított, az mindenképpen egyedülálló a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!