Spencer

Információk az NV35 teljesítményéről

Az elmúlt hetek során egyre több pletyka és félinformáció látott napvilágot az Nvidia közeljövőben debütáló legújabb grafikus processzora, az NV35 fejlesztési kódnevű chip kapcsán.

Nincs ez másképp most sem, ugyanis az egyik német website-on azon GeForce FX utód kártyákról, illetve teljesítményéről lehet olvani, melyeket az Nvidia a múlt héten zárult hannoveri CeBIT 2003 kiállítás keretein belül, zárt ajtók mögött állítólag már be is mutatott néhány szerencsés emberkének.

Az említett webhelyen olvasható információk szerint a világ vezető grafikuschip gyártója az idei CeBIT-en néhány olyan NV35 alapú grafikuskártya prototípusról rántotta le a leplet, mely kártyák egyelőre még nagyon alacsony órajelen működtek. Ezek szerint eme néhány GeForce FX utód kártya grafikus processzora mindössze 250 MHz-es, grafikus DDR (Double Data Rate) memóriája pedig 500 MHz-es frekvencián üzemelt. A könnyebb összehasonlíthatóság kedvéért az Nvidia munkatársai a vadonatúj NV35 platform teljesítményét nem teljes értékű, hanem a működési frekvencia tekintetében a prototípus NV35 szintjére lebutított GeForce FX 5800-as kártyák teljesítményével hasonlították össze.


Amennyiben hihetünk a forrásoknak, a CeBIT 2003 színfalai mögött az NV35-ös prototípus kártyák a Quake III Arena demo001 tesztjében, 1600 x 1200 pixeles felbontás, négyszeres FSAA, valamint nyolcszoros anizotrópikus szűrés mellett nem kevesebb, mint 110 képkockát pumpáltak ki magukból. Ez a teljesítmény annak figyelembevételével értékelendő ki, hogy a 250/500 MHz-es GPU, illetve memória frekvenciájú GeForce FX 5800-as kártyák ugyanezen tesztben, ugyanezen körülmények mellett másodpercenként mindössze 48 képkockát voltak képesek megjeleníteni.

Az egyelőre még csak Japánban kapható NV30, illetve a várhatóan tavasz elején vagy nyár elején bemutatkozó NV35 közötti jelentős teljesítménykülönbség hátterében minden bizonnyal az áll, hogy míg az NV30 sebességét alaposan behatárolja a mindössze 128 bites memóriainterfész, addig az NV35 vígan ficánkol a maga 256 bites interfészű memóriáival. Azt egyébként egyelőre sajnos nem lehet tudni, hogy az NV35 alapú kártyák milyen működési frekvenciákkal kerülnek forgalomba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Power #61
    Az OpenGL 2.0-ról hallottál már?
    Az se mindengy, hogy 64 bitet renderel az egyik vagy 128 bitet a másik. Ez a kis "gyorsítás" most jelent meg az nV drivereiben :-)
  • Lammer #59
    najó mondjuk használhattak vólna újabb oGLes játékot, bár azt még mindig nem tudom, hogy a legújabb OGL fícsöröket a legutolsó peccsel élvezi a kvék?
  • Lammer #58
    Azoknak akik megkérdőjelezték a quake3 hitelességét:
    HA jól tudom a quake3 OpenGl-t használ, és a legújabb peccsekkel ki is használja "elvileg" az új extenziókat. Na ha veszünk egy linuxos renccert ott szerintetek van Directx???? nalátjátok és azalatta is van Quake3...
    De ha rosszultudom szóljatok...
    Jah és annyiban igazatok van, a quake3mal lemérték a kártya opengl speedjet aszt kész...
  • Power #46
    atinever
    "Az ilyen agyatlan tahók fognak először atira áttérni."

    Mindezt figyelembe véve, hogy az nV még nem is létezett amikor az ATi már videókártya biznic nagykutyája volt.

    Szerintem akárcsak zeb-bel vele is felesleges foglalkozni. :)
  • Inquisitor #39
    atinever ma 16:36 | Válasz erre | #28
    "Hogy te milyen hülye vagy! Szinte már fáj! Az ilyen agyatlan tahók fognak először atira áttérni."
    Menjél vissza kisfiam és írd meg a leckét inkább.
    Különben úgy jársz mint múlthéten :)
  • Inquisitor #38
    :)
    És láttál valakit, aki vett is?
  • Nyiri #32
    Nekem is volt 4200 gf4 es egy nagy kula :]
    amugy kb annyit tud mint egy 8500as :)
  • zeb #30
    Nem parti egy ilyen kis nvidiás szar az én professzonális Wildcatemnek, nevezzék azt akár NV30-nak vagy 35-nek. Én csak nevetni tudok azon, hogy a laikusok hada milyen epekedve vár egy már a születése pillanatában reménytelenül elavult terméket. Ugyanis az NV35 tecnikai paraméterei egy low end szegmensben vegetáló terméket sejtetnek.
    Végezetül még annyit, hogy az én vadmacskám összekarmolná magát szégyenében ha egy játékkal tesztelnék. Ennek ugyanis két oka lehet, az egyik, hogy másra nem jó, a másik, hogy a megcélzott vásárlóréteg olyan infantilis csökevényekből áll akik csak játékra használják a gépüket. Ez esetben itt a kettő együtt áll fenn.
  • Nyiri #26
    Joco hol van mar hogy oltart allitson az nvidianak ??? :)

    Soha nem ertettem az olyan embereket akik egy cegnek adjak a huseguket es mindenfele baromsagokat allitanak, hogy vedjek. Nekem volt Intelem, AMD, Nvidia GF2, GF4 (nem mx), ATI mind jo volt egy ideig, de amikor vasarolok nem egy bizonyos markara indulok ra, hanem a megbizhatosag/ar/teljsitmeny szamit.

    De sajnos vannak olyan emberek akik a 3x-t is kifizetnek egy szar cuccert mert az gyartoja azt mondja hogy jo :]
  • hugi_0 #20
    LOL ka DX9 es kartyat Q3 al tesztelni majdhogynem olyan mint egy ferrari testarosat trabant gumikkal felszerelve tesztelni, most amikor 3-5 havonta uj vga k jonnek ki
    milyen dolog egy uj VGA-t sokeves jatekkal tesztelni ? volt abban egyaltalan FSAA ?