JohnnyCage

MP3 zene mobil csengőhangnak

A Xingtone elnevezésű Los Angeles-i társaság olyan technológiával állt elő, amely lehetővé teszi, hogy a mobiltelefonok felhasználói kedvenc mp3 zenéjüket állítsák be csengőhangként, és ehhez még mp3-lejátszóval kombinált mobiltelefonra sincsen szükség.

A letölthető mobil csengőhangokat kínáló társaságok az elmúlt 1-2 évben óriási sikert arattak szolgáltatásukkal. Ahogy a mobiltelefonok egyre fejlettebbé válnak, egyre szebb, számos esetben akár többszólamú csengőhangok jelezhetik a bejövő hívást.

A mobiltelefon csengőhangokkal foglalkozó társaságok óriási bevételekre tettek szert egy-egy valós számhoz hasonló dallamukkal, mivel a felhasználók telefonjaikon is kedvenc zeneszámaikat szeretnék viszonthallani. A Xingtone ezért kifejlesztett egy olyan megoldást, egy speciális szűrőt, amellyel a felhasználók mobiltelefonos csengőhanggá konvertálhatják mp3 zenéiket.


Véget ért a csengőhang-gépelés korszaka?

"A kérdés egyszerű: akarják-e a felhasználók, hogy kedvenc zeneszámuk úgy hangozzon, mintha egy ősrégi játékkonzolról, vagy egy öreg rádión szólna" - mondta Brad Zutaut, a Xingtone egyik vezetője, aki a Rolling Stones "Get off of My Cloud" című dalának átkonvertált változatát használja csengőhangként.

Egyes lemezkiadók vezetői úgy vélik, a Xingtone közelmúltban beindított szolgáltatása nem más, mint a digitális zenekalózkodás újabb formája, mivel a társaság nem fizet semmilyen licenszdíjat a zenék átalakításáért. "Sokkal egyszerűbb lenne számukra, ha licenszelnék a zenéket, és legálisan forgalmaznák azokat, minthogy zenekalózkodásra buzdítsák az embereket" - mondta Jay Samit, az EMI Recorded Music digitális terjesztéssel foglalkozó elnöke.

Zutaut szerint a Xingtone weboldalán elérhető, néhány hete beindított szolgáltatást ezidáig mintegy 3 ezer felhasználó próbálta ki. A szolgáltatás jelenleg csak egyes mobilszolgáltatók hálózatán érhető el, elsősorban a Samsung és Sharp mobilokon. Az átalakított zene hossza jelenleg legfeljebb 30 másodperc lehet, később azonban akár egész zeneszámok átalakítása is lehetővé válik, amennyiben a Xingtone mobilszolgáltató partnerei lehetővé teszik mindezt.

"Tudom, hogy licenszproblémákba fogunk ütközni" - mondta Zutaut utalva a lemezkiadók hozzáállására. "Amennyiben a felhasználók csak saját zenéiket töltik át mobiljaikra, az nem a mi felelősségünk." A Xingtone vezetője azt reméli, nem csak az egyéni felhasználókat tudják rávenni a szolgáltatás alkalmazására, hanem a nagy mobilszolgáltatók is licenszelik a megoldást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Munch #12
    Ezzel én is így vagyok... De azt tényleg nem értem, hogy minek kell 3-4 perces csengőhang... Egyrészt 20-30 mp-ig van csörgés, másrészt aki ennyi időn belül nem veszi fel, az azután se fogja. Ez is csak egy köcsögség a tizenéves lúzereknek.
  • Pheel #10
    Különben is én legszívesebben agyonverném az ilyen dzsingülbelsz csengőhangos embereket. Az idegeimre megy :)
  • Pheel #9
    Nekem most is és ezután is egy sípolás marad a csengőhangom. Ha ebből nem veszem észre, akkor nem is akarom felvenni :)
  • szurmakotium #8
    2 éve mikor ezt mondtam hogy ilyen telcsik lesznek, jól kiröhögtek ...

    egyébként az ericson alább emlitett készüléke
    már tudja ezt.

  • zakika #6
    licenszdij...
    hat szep, ha egy kiados babgulas utan veletlenul elfingom az oops I did it againt akkor azert is lecenszdijat kell fizetnem???
  • Csudri #5
    "Az átalakított zene hossza jelenleg legfeljebb 30 másodperc lehet, később azonban akár egész zeneszámok átalakítása is lehetővé válik." Minek? Ki a rák hallgat végig egy egész zeneszámot csengésként? Meg amúgy sem csörög egy telefon 3-4 percig! Bőven elég a 30mp!
  • Anee #4
    Már létezik ilyen a Sony Ericcson P800-asa támogatja hogy mp3 vagy wav legyen a csengőhang..........
  • Munch #3
    Ha áttérünk mp3-ba, nekem akkor is a ringring lesz. :-DDD