SG.hu

Új Bluetooth alkalmazás vezeték nélküli nyomtatáshoz - mobiltelefonról

A HP és a Nokia közösen dolgoznak a 60-as sorozatú Nokia-telefonok Bluetooth szabványra épülő nyomtatási alkalmazásának kifejlesztésén. Az új megoldás segítségével az üzleti és magánfelhasználók a jövőben egyetlen gombnyomással mobiltelefonjukról is nyomtathatnak a HP Bluetooth technológiára felkészített nyomtatóival.

A nyomtatási alkalmazás telepítését követően a 60-as sorozatú készülékek (pl. a Nokia 7650 és a Nokia 3650) tulajdonosai különféle típusú tartalmak közül választhatnak telefonjukon, majd a kívánt anyagot BPP (Basic Print Profile) közvetítésével Bluetooth-konform HP-nyomtatójukra küldhetik. Ez a lehetőség tovább növeli a mobil életmód hívei számára elérhető rugalmasságot és telefonhasználati élményt.

A HP kutatóközpontjában jelenleg fejlesztés alatt álló Bluetooth nyomtatási alkalmazás funkciói révén a felhasználók többek között fotókat, képekkel tűzdelt MMS-üzeneteket (Multimedia Message Service), e-maileket, SMS-üzeneteket, jegyzettömb-fájlokat, címtár-információkat és naptáradatokat nyomtathatnak ki 60-as sorozatú mobiltelefonjukról. A nyomtatási képességek a beszédcélú kommunikáció határain túlra is kiterjesztik a mobiltelefon funkcionalitását, és ezzel soha nem tapasztalt vezeték nélküli kényelemhez és szabadsághoz juttatják a felhasználót.

A vezeték nélküli nyomtatási megoldások fejlesztése jól illeszkedik abba a HP-stratégiába, amelynek célja a minőségi mobil és vezeték nélküli nyomtatási alkalmazások és szolgáltatások piaci bevezetésének felgyorsítása.

"A Nokia 60-as sorozatáról történő nyomtatás a digitális információ kezelésével kapcsolatban jelentkező természetes felhasználói igényre reagál" - mutatott rá George Mulhern, a HP Imaging and Printing Group vezető elnökhelyettese. "A HP és a Nokia egyaránt minőségi megoldásaival szerzett magának jó hírnevet. A nyomtatást támogató 60-as sorozatú telefonok és a HP Bluetooth nyomtatók alkotta páros újabb nagyszerű lehetőséghez juttatja közös ügyfeleinket."

"A mobil kommunikáció éllovasaként a Nokia vezető szerepet játszik a Bluetooth elterjesztésében a mobil piacon. A kis hatótávolságú vezeték nélküli csatlakozás kínálta kényelem, gyorsaság és megbízhatóság még teljesebb használati élményt biztosít a mobil felhasználók számára" - jelentette ki Juha Putkiranta, a Nokia Mobile Phones képalkotási üzletágának vezető elnökhelyettese. "A Bluetooth nyomtatási alkalmazás nyílt jellege ékesen bizonyítja elkötelezettségünket az együttműködési készség megteremtése iránt, és jól érzékelteti, milyen új, izgalmas megoldásokkal képes illeszkedni a vezeték nélküli technológia a különféle felhasználói szükségletekhez és életstílusokhoz. Az új megoldás kitűnő példája annak, milyen lehetőségeket rejt magában a képalkotást támogató telefonok - pl. a Nokia 7650 és a Nokia 3650 - és a HP-s Bluetooth-nyomtatók összekapcsolása."

A 60-as sorozatú készülékekről történő nyomtatáshoz a felhasználónak először a tartalom típusát (kép, MMS-üzenet stb.), majd a konkrét nyomtatási tételt (pl. néhány kép, vagy képmelléklettel ellátott MMS-üzenet) kell kiválasztania. Ezután következik a nyomtatáshoz használni kívánt BBP-kompatibilis Bluetooth-nyomtató kijelölése. Ehhez a korábban elmentett nyomtatólista nyújt segítséget, de az eszköz arra is képes, hogy aktívan észlelje a közelben található Bluetooth BPP-printereket. A céleszköz kiválasztását, valamint a hatótávolság és a BPP-támogatás ellenőrzését követően a telefon - az átviteli állapot kijelzésével egyidejűleg - a nyomtatóra továbbítja a formázott adatokat.

A Bluetooth a számítástechnikai és a távközlési ágazat vezető vállalatainak közös fejlesztésű technológiája. A Nokia alapító tagként, a HP pedig nem sokkal az alapítás után, társult tagként csatlakozott a szabvány térhódításának ösztönzésére létrejött Bluetooth Special Interest Group globális támogatottságú szakmai szervezethez. A technológia iránt megnyilvánuló élénk nemzetközi érdeklődést figyelembe véve a szállítóknak Bluetooth-alkalmazások széles és sokoldalú választékával kell megjelenniük a piacon.

A Nokia és a HP egyaránt külön szervezetet állított fel a külső fejlesztők támogatására. A Nokia fejlesztői konferenciákat szervez, speciális elektronikus vitafórumokat hoz létre, és e-mail információkkal látja el az érintetteket. A Hewlett-Packard a HP Printing and Digital Imaging Solutions program keretében biztosít lehetőséget a fejlesztőknek portfóliójuk bővítésére. A program értékes erőforrásokat (eszközöket és fejlesztői készleteket), oktatást, marketingtámogatást és különféle szolgáltatásokat bocsát a szakma rendelkezésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!