Franczy

Új Sun szerver érkezik a jövő héten

Különböző források szerint a Sun Microsystems várhatóan a jövő hét elején mutatja be vadonatúj tizenkét processzoros szerverét, a Sun Fire v1280-at, mely újdonságnak rendkívül fontos szerepet szán a gyártó, az IBM, valamint a Hewlett-Packard ellen folytatott csatában.

Egy belga website értesülései szerint a tizenkét darab, 900 MHz-es frekvencián ketyegő UltraSparc III processzorral felvértezett Sun v1280 kereskedelmi ára 326 ezer dollár, vagyis mintegy 74 millió forint lesz. Bár a cég vezetősége egyelőre nem kívánt kommentárt fűzni az ügyhöz, immár szinte biztosra vehető, hogy a szerver újdonságot február 10-én San Franciscóban fogják hivatalosan bejelenteni, mely bejelentésen ott lesz többek közt Scott McNealy, a cég vezérigazgatója, valamint a Sun Microsystems több vezetője is.

A Sun Microsystems természetesen nemcsak a már említett tizenkét processzoros konfigurációban kínálja majd a Sun Fire v1280-at, így kapható lesz például egy olyan négy darab processzorral, valamint 8 GB memóriával ellátott rendszer is, melynek ára relatíve kedvező, mindössze 95 ezer dollár (kb. 21 millió Ft) lesz. Ezenkívül elérhető lesz még egy nyolc darab processzorral és 16 GB memóriával felvértezett változat 150 ezer dollárért (kb. 34 millió Ft), valamint egy tizenkét processzoros, 24 GB memóriával telepakolt modell is, 207 ezer dollárért (kb. 47 millió Ft). A Sun Fire v880 és a Sun Fire v3800 közé pozícionált Sun Fire v1280-as szerverek egyébként az ígéretek szerint nem csak teljesítmény, hanem szolgáltatások tekintetében is számos újdonságot fognak felvonultatni.

A Sun Microsystems a belépőszintű, valamint a high-end kategóriás Unix szerver számítógépek piacán közismerten jól teljesít, azonban a középkategóriás Unix szerverek piacán a Hewlett-Packard régóta sok borsot tör a gyártó orra alá. Itt jön be a képbe a várhatóan jövő héten érkező Sun Fire v1280, melyet a Sun Microsystems kifejezetten a Hewlett-Packard, illetve IBM gyártmányú középkategóriás Unix szerverek riválisának szán. Az IBM ebben a piaci szegmensben egyébként azon p650 típusjelzésű szervereit szerepelteti, melyekben a Big Blue jelenlegi leggyorsabb Power4 processzorai teljesítenek szolgálatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!