JohnnyCage

Az Egyesült Királyság is betekinthet a Windows forrásába

Az Egyesült Királyság is csatlakozik a szoftveróriás Microsoft Government Security Program elnevezésű projektjéhez, amelynek keretében egyes országok kormányainak szakértői betekintést nyerhetnek a Windows forráskódjába.

A Microsoft két héttel ezelőtt jelentette be a Kormány Biztonsági Programot, amellyel a társaság a szoftverinek biztonságával kapcsolatos aggályokat igyekszik eloszlatni. Az Egyesült Királyság kormánya pénteken jelentette be, hogy részt vesz a szoftvercég programjában.

"A mostanihoz hasonló megállapodások elengedhetetlenül szükségesek a nemzeti informatikai infrastruktúra védelmének biztosításához" - mondta Andrew Pinder, az Egyesült Államok informatikai kormánybiztosa. A lépés lehetővé teszi, hogy a kormány betekintsen a Windows forráskódjába, így a jövőbeli fejlesztési irányra is hatással legyen. Mint Pinder elmondta, a kormány más szoftvercégekkel is hasonló megállapodást szeretne kötni.

Szakértők szerint a Linux-alapú, illetve egyéb szabadforrású megoldások előnye, hogy a gyanakvó szervezetek bármikor betekinthetnek a szoftverek forráskódjába, hogy megvizsgálják, az adott helyzetekben pontosan mi zajlik a programon belül. A Windows forráskódjának elérhetővé tételével a programban résztvevő kormányok szakértői megvizsgálhatják, hogy nincsenek-e az operációs rendszerben eltitkolt biztonsági rések, illetve hátsó kapuk.

A Government Security Program keretében a kormányok a Windows 2000, XP, Server 2003, illetve CE operációs rendszerek forrásába tekinthetnek be. A kezdeményezés a szoftveróriás szerint Craig Mundie stratégiai technikai igazgató ötlete volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mice #1
    Megkapják. Elemzik. Továbbfejlesztik. És lesz egy fagyásmentes teafőzőprogjamuk. :)