Franczy

A Dell frissíti klaszter termékcsaládját

A világ vezető számítógépgyártó cégei között nyilvántartott Dell Computer a napokban bejelentette, hogy hamarosan a PowerEdge 1655MC típusjelzésű pengeszerverek is elérhetők lesznek a cég klaszter termékskálájában, ezenkívül pedig a gyártó klaszter programjának szerves részét képező PowerEdge 2650 típusjelű szerverek a közeljövőben nagyobb adatátviteli sebességet biztosító technológiákkal lesznek felvértezve.


PowerEdge 1655MC elől és hátulnézetben

Szakértők szerint ettől a lépéstől a Dell Computer azt reméli, hogy jelentősen nőni fog a klaszterpiaci részesedése, és a közeljövőben valóra válhat azon álma, mely szerint ezen piaci szegmens meghatározó cége lesz belőle. Az elmúlt időkben egyébként a Linux operációs rendszerre épülő klaszterek egyre nagyobb népszerűségre tettek szert, ugyanis ezek a kiváló ár/teljesítmény arányú rendszerek sok esetben jobb vételnek számítanak, mint az általánosságban méregdrága szuperszámítógépek. Ezt támasztja alá, hogy a Dell Computer által eddig eladott klaszterek túlnyomó többsége a Red Hat-féle Linux operációs rendszerre épült, így például többek közt az a nagyteljesítményű rendszer is, melyet a buffalói New Yorki Állami Egyetem számára szállított le nemrégiben a gyártó. Említésre méltó, hogy a Dell Computer ezenkívül Windows-alapú klaszterekkel is foglalkozik, melyek fejlesztésében komoly segítséget nyújt számára a Microsoft, valamint a Cornell Egyetem.

Pete Morowski, a Dell Computer egyik alelnöke a mostani bejelentés kapcsán elmondta, hogy pengeszervereknek a cég klaszter programjába történő bevonása révén a cég partnerei minden korábbinál egyszerűbben és könnyebben bővíthetik majd klasztereiket, melyek ráadául a penge, vagyis blade technológiának köszönhetően nagyon kis helyfoglalással rendelkezhetnek. Partnereink adott esetben akár több száz pengeszervert is behelyezhetnek egy klaszterbe, mely rendszerek ily módon egyrészt olcsók, másrészt kis helyfoglalásúak is lesznek - nyilatkozta Morowski. Egy 6 láb, azaz mintegy 1,82 méter magas szekrény maximum 84 darab PowerEdge 1655MC szervert, vagy 42 darab PowerEdge 2650-es szervert, illetve 21 darab PowerEdge 1650-es rendszert képes magába fogadni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!